Jemenā mirst pat miroņi: kara dēļ sapūst vērtīgas mūmijas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bads un slimības vajā dzīvos, taču pat mirušos nesaudzē Jemenas divus gadus ilgais pilsoņu karš.

Senās mūmijas lielākajā daļā muzeju iet bojā elektrības un konservējošu ķimikāliju trūkuma dēļ, tādējādi vēlreiz apliecinot, ka konflikts kaitē ne tikai valsts tagadnei un nākotnei, bet arīdzan bagātīgajai pagātnei, raksta «Reuters».

Ducis izkāmējušu mūmiju, saritinājušās embrija pozā vai ietūcītas grozos, pieder zudušas pagānu civilizācijas piederīgajiem, kuri dzīvoja pirms aptuveni divarpus tūkstošiem gadu – vēl pirms islāma uzplaukuma.

Saūda Arābijas vadītā militārā koalīcija veikusi tūkstošiem uzlidojumu, lai atbrīvotu Jemenas galvaspilsētu no bruņotajiem «Houthi» kustības kareivjiem. Šajā konfliktā nogalināti vismaz 10 000 cilvēku, radot īstu humāno krīzi.

Foto: Reuters/Scanpix

Taču šī krīze ietekmē ne tikai dzīvos. «Mūmijas sākušās pūt, un tās ir inficētas ar baktērijām. Tas notiek tāpēc, ka mums nav elektrības, kas nepieciešama iekārtām, kas uztur mūmijām nepieciešamos apstākļus,» saka Abdelrahmans Džaralahs, universitātes senlietu departamenta vadītājs.

«Mums ir nepieciešamas ķimikālijas, lai ik pa sešiem mēnešiem dezinficētu mūmijas, un politiskās situācijas dēļ tās nav pieejamas.»

Finansējums valsts iestādēm, kā, piemēram, universitātēm netiek piešķirts pietiekami nemitīgo cīņu dēļ starp Jemenas karojošajām pusēm par centrālās bankas kontroli.

«Tik daudz vietu ir iznīcinātas šā kara dēļ,» ar nožēlu saka Amēda Šālana, senlietu profesore, kura aizvien cer, ka mūmijas varēs izglābt. «Mums ir jāsaglabā tas mazumiņš, ko esam spējuši izglābt.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu