Notiks Prāgas Scenogrāfijas kvadriennāles direktores atvērtā lekcija

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Latvijas Jaunā teātra institūts (LJTI) turpina pagājušogad aizsākto teātra profesionāļu lekciju ciklu un aicina uz serbu dramaturģes un kuratores, ilggadējās Prāgas Scenogrāfijas kvadriennāles direktores Sodjas Lotkeres atvērto lekciju «Kurš teica, ka tā?! Dislokācija un atsvešināšanās kā mākslas ieroči», kas notiks otrdien, 2. maijā plkst. 19 Kaņepes Kultūras centrā Skolas ielā 15, informē LJTI pārstāve Gundega Laiviņa.

Lekcija, ko pati Sodja Lotkere dēvē par dzīvo eseju, būs angļu valodā. Ieeja bez maksas.

«Teātris vienmēr ir bijusi vieta, kur, atrodoties samērā drošā situācijā, atklāt jaunu skata punktu. Laikmetīgais teātris lieto šo mākslas potenciālu pilnā mērā, tas neapstiprina esošo kārtību, bet ar katru izrādi liek ieraudzīt pasauli no jauna. Pateicoties tā performativitātes stratēģijām (jauna patiesība, kas rodas izrādes un skatītāju starpā), trešās telpas meklējumiem (sociālo konstrukciju un bināro dalījumu apšaubīšana) vai dislokācijas praksēm (skats no malas, atrodoties ārpus konteksta) laikmetīgais teātris ir kļuvis par būtisku instrumentu kritiskās domāšanas veicināšanā, jaunu iespēju un potenciāla radīšanā, kas ļauj skatīties uz lietām bez skaidra un galīga secinājuma. Sodjas Lotkeres atvērtā lekcija ir kā dzīva eseja, kurā dramaturģe dalīsies pārdomās, problēmās un praksēs, kas saistītas ar šo tēmu un atrodas viņas uzmanības lokā šobrīd,» raksta Gundega Laiviņa.

Sodja Zupanca Lotkere vada starptautisku teātra kursu Prāgas Teātra mākslas akadēmijas (DAMU) maģistrantūrā. Viņa ir dramaturģe neatkarīgos teātra, dejas un publiskās telpas projektos. No 2008. līdz 2015. gadam viņa bija Prāgas Scenogrāfijas kvadriennāles mākslinieciskā direktore. Sodja ir lasījusi lekcijas Kolumbijas universitātē, Jeila Teātra skolā, Karaliskajā Drāmas un runas skolā Londonā. Kopš 2014. gada viņa ir Teātra un scenogrāfijas žurnāla un Performances izpētes žurnāla redkolēģijā izdevniecībā «Routledge».

Sodjas Lotkeres lekcija ir daļa no izglītības programmas «Theatre Expanded», ko rīko Latvijas Jaunā teātra institūts sadarbībā ar Igaunijas teātra centru «Vaba Lava».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu