4 visizplatītākās vegānu kļūdas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Lai arī mēs automātiski pieņemam, ka veģetārs un vegāns ēdiens automātiski ir ļoti veselīgs, realitāte var būt šokējoša, jo izrādās, ka vegānisks uzturs nebūt nav veselības garantija.

Lūk, dažas visizplatītākās kļūdas, ko pieļauj vegāni.

Viņi uzskata, ka vegāni nekad neslimo. Zemi hronisku slimību riski nenozīmē, ka šie riski nepastāv. Vegāni arī var saslimt ar vēzi, sirds un asinsvadu slimībām, diabētu un citām nopietnām slimībām. Līdz pārejai uz augu uzturu vairums vegānu ilgstoši ēda gaļu, kas varēja radīt cēloņus daudzām slimībām. Turklāt ir jāatceras arī par ģenētiku. Tie, kas kļuva par vegāniem, vadoties pēc ētikas apsvērumiem, var izvēlēties produktus ar lielu sāls, cukura, kaitīgo tauku daudzumu. Tāpat kā visiem citiem, arī vegāniem ir nepieciešams regulāri apmeklēt ārstu.

Viņu dzīvesveids nav veselīgs. Augu diēta ir tikai viens posms veselīgā dzīvesveidā. Tas ir jāsavieno ar fizisko slodzi, praksēm, kas palīdz cīnīties ar stresu un pietiekamu miega daudzumu. Ideālā gadījumā ir jāatmet arī kaitīgie ieradumi. Nereti pieturēšanās pie vegāniska uztura var izaisīt stresu (bezgalīgie radu un draugu komentāri, grūtības ar plānošanu sākuma stadijā). Tikpat svarīgi ir uzturēt sociālos kontaktus un spēt paļauties uz atbalsta grupu.

Viņi nelieto vitamīnus un uztura bagātinātājus. Vegāniem nereti ir zems vitamīna B12, D vitamīna, vitamīna K2, Omegas -3 līmenis. Un tam ir jāpievērš uzmanība. Ir īpaši vitamīni vegāniem, tāpat šos vitamīnus un mikroelementus var iegūt arī no ēdiena – omega 3, piemēram, ir valriekstos, sēklās un linsēklās. Sēnes un dažādi augu pieni ir bagāti ar D vitamīnu. Vegāniem bieži ir zems dzelzs līmenis, bet spināti, tofu, pākšaugi un saulespuķu sēklas ir labs dzelzs avots. Ja vēlaties zināt, vai jums ir kāds no vitamīnu deficītiem organismā, veiciet asinsanalīzi.

Viņi ēd kaitīgu pārtiku, kaut arī vegānisku. Marķējums «vegānisks» nav garantija tam, ka šis produkts ir veselīgs. Čipsi, gāzētie dzērieni un sviestmaizes ar vegānisko majonēzi nav pats veselīgākais, ko varat apēst pusdienās. Izstrādājumi no baltajiem miltiem un saldumi ir visīstākās lamatas vegāniem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu