220 - gadu skaits = iesakāmais pulss. Vai tiešām šī formula palīdz dedzināt taukus? Atbild eksperts...

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Jautājums ekspertam: kāpēc tauku dedzināšanai vai izturības vairošanai ieteicamo pulsu rēķina, atņemot no 220 gadu skaitu? Cilvēki taču ir tik dažādi - viens 40 gadu vecumā ir tusnīgs tantuks vai laisks alus vēders, cits četrdesmitgadnieks mierīgi spēj nodejot visu nakti un vēl no rīta jūrā kilometru nopeldēt... Atbild mūsu eksperts, fiziskās sagatavotības treneris Normunds Rozenšteins.

Atbild mag. paed. Normunds Rozenšteins, sertificēts fiziskās sagatavotības treneris. Profesionāla sportista un trenera darba ilggadēja pieredze. Vada treniņus, konsultē uztura un fizisko nodarbību jautājumos «Vingruma klubā».

Cilvēki tiešām ir dažādi, un pat viena cilvēka spējas un varēšana ļoti atšķirsies dažādos dzīves periodos. Bet ir kāds faktors, kas vieno un kuru ievērojot izturība vairosies, daudz neskatoties uz citiem apstākļiem. Šis faktors ir sirdsdarbības ātrums, pie kura sirds spēj piepildīties pilna ar asinīm, kuras plūst no perifērijas.

Tas ir, vidēji pie 140 sit/min, kad sirds pieplūst ar asinīm pilna un vienā sirdspukstā vai mērījumos - darba minūtē var atdot visvairāk asiņu.

Darbojoties straujāk, sirds nepiepildās ar asinīm, un, ilgstoši nekontrolēti trenējoties šādā režīmā, veidojas tā saucamās mazās, biezās sirdis, kuras tiek atzītas arī par pēkšņās nāves cēloņiem sporta laukumos. Mazās sirds tilpums nav izveidojies pietiekams, bet sirds muskulis izaudzis biezs un neelastīgs.

Vēl kas – alusvēders ar ieteikto pulsu, piemēram, 130 sit/min, varēs pasoļot ar ātrumu tikai 6 km/h – un tikai 15 minūtes - līdz spēki galā, kamēr cits atlētisks četrdesmitgadnieks pie tā paša pulsa varēs skriet ar ātrumu 5:30 min kilometrā veselus 10 kilometrus. Abiem slodze būs trenējoša – tāda, kas paaugstina izturību. Augot trenētībai un izturībai, abi uzlabos savus rezultātus!

Riski pastāv grupu nodarbībās, kad nesagatavoti cilvēki mēģina iekļauties sev neatbilstošās slodzēs. Tad sirds visu treniņa laiku darbojas par ātru, režīmā, kas stipri nogurdina. Trenētība pieaug minimāli, bet neveidojas pozitīvās izmaiņas sirds asinsvadu un elpošanas sistēmā,

piedevām pilnīgi iespējams, ka sadeg muskuļi, bet tauku krājumi paliek neskarti.

Ieteiktie pulsa ātrumi tauku dedzināšanai un izturības veicināšanai ir tādi, lai ar garantiju jūs nenodarītu sev pāri, bet sporta treniņos, protams, augstāks pulss ir ikdiena, kas tiek diezgan smalki dozēts, kam rūpīgi seko, lai tas dotu vajadzīgo rezultātu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu