Jūnijā sāksies Gurlita gleznu kolekcijas pārvešana uz Šveici

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mākslas kolekcionāra Kornēliusa Gurlita (Cornelius Gurlitt) kolekcija, sākot ar jūniju, tiks pārvesta no Vācijas uz Bernes Tēlotājmākslas muzeju Šveicē, trešdien paziņojusi muzeja preses pārstāve. Gurlits no dzīves aizgāja 2014. gadā 81 gada vecumā un kā vienīgo mantinieku simtiem darbu, kas glabājās viņa Minhenes dzīvoklī, kolekcionārs bija norādījis Šveices muzeju.

Viņa māsīca Uta Vernere apstrīdēja testamentu, apgalvojot, ka viņš nav bijis garīgi pietiekami stiprs, lai varētu izlemt, kas tālāk notiks ar kolekciju. Tomēr Minhenes tiesa noraidīja viņas argumentus.

Gurlits 2014. gada aprīlī bija panācis ar Vācijas valdību vienošanos, kurā tika noteikts, ka visi darbi, par kuriem būs gūti pierādījumi, ka tos nolaupījuši nacisti, tiks atdoti likumīgajiem īpašniekiem.

Bernes muzejs apņēmās šo vienošanos godāt un nolīga ekspertu komandu, kurai dots uzdevums noskaidrot gleznu patiesos īpašniekus un atdot tiem darbus.

Eksperti noskaidrojuši, ka nacisti visticamāk nolaupījuši aptuveni 100 kolekcijā esošo gleznu.

Muzeja preses pārstāve atklāja, ka muzejam vēl jāatrod telpas, kur izvietot no Gurlita mantotās gleznas, kuru vidū ir Sezāna, Bekmana, Holbeina, Delakruā un Munka darbi.

Novembrī muzeji Bernē un Bonnā, Vācijā, vienlaicīgi rīkos izstādes ar darbiem no Gurlita kolekcijas.

Pirms savas nāves Gurlits atzina, ka vismaz vienu no simtiem gleznu, kas ir viņa īpašumā, nacisti nolaupījuši tās likumīgajiem īpašniekiem ebrejiem. Pārējie mākslas priekšmeti, domājams, piederēja Vācijas muzejiem, pirms nacisti tos aizvāca, atzīstot tos par «deģenerātu mākslu».

Pirms Otrā pasaules kara un tā laikā nacisti Vācijā un visā Eiropā sagrāba savā īpašumā tūkstošiem mākslas darbu, lielākoties konfiscējot tos ebrejiem vai piespiežot pārdot par nesamērīgi zemu cenu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu