Erdogans: Turcija pie Eiropas durvīm negaidīs mūžīgi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Turcija pie Eiropas durvīm negaidīs mūžīgi un ir gatava aiziet no sarunām par iestāšanos Eiropas Savienībā (ES), ja dažās dalībvalstīs arvien pieaug islamofobija un naidīgums.

Mazāk nekā divas nedēļas pēc uzvaras referendumā, kas sniedz Redžepam Tajipam Erdoganam jaunas pilnvaras, viņš sarunā ar «Reuters» atklāj, ka Eiropas vadošo cilvēktiesību institūciju lēmums Turciju ievietot atpakaļ uzraudzības sarakstā ir «pilnīgi politisks» lēmums.

Strasbūrā bāzētā Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja apgalvo, ka

iemesls Turcijas kandidatūras pārskatīšanai ir opozicionāru apspiešana kopš pagājušā gada apvērsuma mēģinājuma, cilvēktiesību pārkāpumi un bažas par Erdogana pieaugošajiem centieniem sagrābt varu.

Turcijas attiecības ar ES sabojājās vēl pirms referenduma, kad viņš Vāciju un Nīderlandi apvainoja nacistiskā uzvedībā pēc tam, kad tās aizliedza viņa atbalstītāju mītiņus.

«Eiropā islamofobija ir ieguvusi nopietnus apmērus. ES aizver savas durvis Turcijai, bet Turcija savas durvis neaizver nevienam,» saka Erdogans, rādot fotogrāfijas ar Eiropā izdemolētām mošejām un kurdu kaujinieku mītiņiem pret viņu.

«Ja viņi neizturēsies ar cieņu, mums būs jāatrod izeja. Kāpēc lai mēs gaidītu vēl ilgāk? Mēs runājam par 54 gadiem,» viņš sacīja, atsaucoties uz 1963. gada Ankaras līgumu, kas atzina Turcijas ilgtermiņa mērķi kļūt par vienotas Eiropas locekli.

Ja būs nepieciešams, Turcija varētu rīkot līdzīgu balsojumu kā Apvienotajā Karalistē. «Brexit» britiem ir dāvājis «mierīgu prātu» un apziņu, ka tā ir «soļošana pretī jaunai nākotnei», uzskata Erdogans.

Turcijas-ES attiecībās šī ir kritiska nedēļa. ES likumdevēji savstarpējās attiecības apspriedīs trešdien, savukārt bloka ārvalstu ministri – piektdien. Erdogans saka, ka uzmanīgi vēros.

«Mani ļoti interesē ES rīcība,» viņš saka, kritizējot ES valstis, ka tās aicinājušas izbeigt sarunas par Turcijas iestāšanos. Viņš apgalvo, ka Turcija aizvien ir apņēmības pilna.

«Nav nekā tāda, ko mēs nebūtu gatavi darīt tai pašā brīdī, kad mums to prasīs. Lai ko arī viņi vēlētos, mēs darīsim. Taču viņi vēl aizvien atstāj mūs aiz durvīm,» viņš saka.

Erdogans norāda arīdzan uz Francijas prezidenta vēlēšanām, kur galēji labējā kandidāte Marina Lepēna draudējusi ar Francijas izstāšanos no ES un sacījusi, ka bloks ir uz «izšķīšanas un sadalīšanās robežas».

«Viena vai divas valstis nevar ES uzturēt pie dzīvības. Ir nepieciešama valsts kā Turcija, citādāka valsts, kas simbolizē citādāku ticību... Taču ES dalībvalstis šķiet nesaprotam šo faktu. Viņām ir ļoti grūti pieņemt musulmaņu valsti kā Turcija,» rezumē Erdogans.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu