Drīzumā uz ekrāniem «Knutifikācija» - filma par K.Skujenieku

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts svētkos, 4. maijā, Nacionālā Kino centra Latvijas filmu maratona programmā kinoteātrī «Splendid Palace» plkst. 18 notiks režisora Ivara Tontegodes dokumentālās filmas «Knutifikācija» pirmizrāde. Filmas galvenais varonis ir ievērojamais dzejnieks, atdzejotājs un literatūrkritiķis Knuts Skujenieks.

Būdams jauns dzejnieks, Knuts Skujenieks tika nepamatoti apsūdzēts un notiesāts uz septiņiem gadiem Mordovijas lēģeros, kur turpināja rakstīt dzeju. Filma ir stāsts par mācīšanās un apzināšanās procesu, par to, kā sistēma mēģina pakļaut indivīda garu. Tomēr ne vienmēr cilvēka dabā ir samierināties. Knuts nav revolucionārs masām, viņš māca būt revolucionāram sevī. Mācība ir īsa: dzīve ir grūta un patiesība – dārga. Poēzija ir Knuta Skujenieka dzīvesveids, viņa dzīve – pierādījums iekšējas brīvības neatkarībai no ārējiem apstākļiem, arī šodien. Iespējams, līdz galam neatzīts un nenovērtēts, Knuts Skujenieks ir cilvēks, kuru raksturo bezkompromisa stāja un vīrišķība šā vārda viscēlākajā izpratnē, aicinot arī citus domāt patstāvīgi. Pagājušajā gadā viņš nosvinēja savu 80 gadu jubileju. Šogad ir pabeigta filma par viņu.

Ivars Tontegode
Ivars Tontegode Foto: Jānis Amoliņš

Tūlīt pēc Latvijas pirmizrādes, kas notiks 4. maija Latvijas filmu maratona ietvaros, «Knutifikācija» tiks iekļauta kinoteātra «Splendid Palace» repertuārā, plašāka informācija par filmu un seansiem pieejama kinoteātra «Splendid Palace» mājas lapā, kā arī «Knutifikācijas» Facebook lapā.

Filmas idejas autore ir Sanda Zālamane, filmu veidojis Lielā Kristapa balvas laureāts, režisors Ivars Tontegode – provokatīvās spēlfilmas «Sēņotāji» (2013) autors, Latvijas Mākslas akadēmijas un Latvijas Kultūras akadēmijas absolvents. Ekrānam režisors ietērpis Knuta Skujenieka skarbo dzīves poēziju krāšņā vizuālā un skaņu materiālā. Filmā ar īpašu performanci, kurā izmantota Knuta Skujenieka dzeja, piedalās elektroniskās mūzikas mākslinieks Oriole kopā ar hiphoperi Ansi, oriģinālmūziku sacerējušas un iespēlējušas arī muzikālās apvienības The Pink Elephant un The Future Folk Orchestra, īpašu skaņas celiņu filmai veidojis Jevgēņijs Nacišs jeb Aon. 4. maijā plkst. 22:00 filmas pirmizrādes viesi un visi interesenti laipni aicināti atzīmēt filmas iznākšanu klubā OneOne», kurā uzstāsies filmas tapšanā iesaistītie mūziķi, kā arī viesi - DJ Vital un instrumentālā post-roka grupa no Liepājas Illa. Notiks arī īpašs, muzikāls Knuta Skujenieka dzejas lasījums.

Filma tapusi studijā Mojo Raiser Production sadarbībā ar studiju Full Glass Media Production, producente Guna Stahovska, filmu atbalsta Nacionālais kino centrs, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Ķekavas un Salaspils pilsētu pašvaldības, kā arī AS Knauf un UP Records (Lietuva).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu