Heilija neizslēdz ASV trieciena iespēju, ja Ziemeļkoreja veiks kodolizmēģinājumu

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV vēstniece ANO Nikija Heilija neizslēdz iespēju, ka Savienotās Valstis varētu veikt triecienu Ziemeļkorejai, ja Phenjana veiks vēl vienu kodolizmēģinājumu.

Heilija, kas pirmdien runāja vairāku telekanālu pārraidēs, cildināja Ķīnu par spiediena izdarīšanu pret Ziemeļkoreju, cenšoties apturēt Phenjanas raķešu izmēģinājums, kā arī kritizēja Ziemeļkorejas diktatoru Kimu Čenunu, kuru viņa raksturoja kā nestabilu un paranoisku.

«Mēs negrasāmies neko darīt, ja vien viņš mums nedos iemeslu rīkoties,» piemēram, uzbrūkot ASV armijas bāzei vai izmantojot starpkontinentālo ballistisko raķeti, telekanālā NBC sacīja diplomāte.

Vaicāta, kas notiks, ja Ziemeļkoreja veiks vēl vienu raķetes vai kodoliekārtas izmēģinājumu, Heilija sacīja: «Es uzskatu, ka tad iesaistīsies prezidents un izlems, kas notiks tālāk.»

Ziemeļkoreja otrdien svinēs Korejas Tautas armijas 85.gadadienu. Phenjana iepriekš atzīmējusi svarīgas gadadienas ar ieroču izmēģinājumiem.

Ziemeļkoreja aktivizējusi savu kodolieroču programmu tādā apjomā, ka varētu raidīt triecienu ASV. Tas pussalu draud novest pie pēdējo gadu nopietnākās krīzes.

ASV prezidents Donlds Tramps mudinājis Pekinu izmantot savu ietekmi, lai piespiestu Phenjanu apturēt tās kodolieroču un raķešu programmu.

Tomēr Phenjana raķešu izmēģinājumus turpina un, pēc visa spriežot, gatavojas sestajam kodolizmēģinājumam.

ASV viceprezidents Maiks Penss šomēnes brīdināja, ka «stratēģiskās pacietības ēra» attiecībās ar Ziemeļkoreju ir beigusies.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu