Iznācis žurnāla «Studija» aprīļa/maija numurs

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Par šī numura vadmotīvu «Studija» izvēlējusies telpu, pētot tās dimensijas mūsu fiziskajā esamībā, uztverē, domāšanā, valodā un, protams, mākslā – jo, kā žurnālā ievadrakstā secina kognitīvo zinātņu eksperts Jurģis Šķilters, «telpa ir matrica, kas sakārto laiku un arī cita veida – tostarp abstraktu – informāciju».

Mākslas zinātniece Stella Pelše tēmas kontekstā lūko izzināt, ko par mūsu orientāciju laiktelpā vēsta 21. gadsimta glezniecībā tik iecienītās noskaņu ainavas zīmīgā telpa ar tās «miglas» vai «krēslas» zonām.

Foto: publicitātes

Telpā un laikā ceļo mākslas zinātniece Anita Vanaga, analizējot piecus no 59 scenogrāfijas metiem, kas bija apskatāmi izstādē «Scenogrāfija no Latvijas Mākslinieku savienības muzeja krājuma» Vidzemes koncertzālē «Cēsis». Savukārt Edvarda Šmite atklāj jaunus faktus, kas noskaidrojušies, pētot latviešu glezniecības vemeistaru Jūlija Federa (1838–1909) un Kārļa Hūna (1831–1877) ciltskokus.

Rubrikā «Viedokļi» mākslas vēsturniece un pētniece Stella Pelše un dīdžejs, publicists un filozofs Rihards Bražinskis meklē atbildes uz jautājumu, kā vēstures plūsmā iekļaujas daži redzamākie mūsdienu mākslinieku darbi.

Izstāžu apskatā Līga Gaile ielūkojas Stokholmas Modernās mākslas muzejā vēl līdz 21. maijam skatāmajā performances mākslas guru Marinas Abramovičas izstādē «The Cleaner», Rasa Jansone ved emocionālā ceļojumā uz izstādi «Viņas» Latvijas Fotogrāfijas muzejā, Kārlis Vērpe iedziļinās feminisma valodā, rakstot par izstādi «Es pieskaros sev», kas bija skatāma Latvijas Nacionālās mākslas muzejā, bet Eduards Dorofejevs analizē Andra Teikmaņa «documento futurae / nākotnes dokuments» Latvijas Mākslas akadēmijā.

Veronika Viļuma recenzē Latvijas Laikmetīgās mākslas centra izdoto grāmatu «Nebijušu sajūtu restaurēšanas darbnīca. Juris Boiko un Hardijs Lediņš», «Studija» iesaka ievērības vērtas izstādes ārvalstīs, bet LNB – bibliotēkas Mākslas lasītavas jaunumus.

Žurnālu «Studija» izdod izdevniecība «Neputns» ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu. Žurnāla galvenā redaktore Inga Bunkše (e-pasts: inga@studija.lv). «Studijas» jaunāko numuru varat iegādāties preses kioskos, «Neputna» galerijā (Rīgā, Tērbatas ielā 49/51), kā arī internetā www.neputns.lv un www.studija.lv.

Iepriekšējie žurnāla numuri nopērkami «Neputna» galerijā un internetā www.neputns.lv un www.studija.lv.

www.studija.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu