Iedzīvotāji Lielās talkas laikā atraduši pilnas alus pudeles un bruņurupuci

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien Lielās talkas laikā iedzīvotāji atraduši pilnas alus pudeles un bruņurupuci, kā arī no upes izvilkuši divus ledusskapjus. Lielās talkas pārstāve Madara Laicāne pastāstīja, ka, talkai oficiāli noslēdzoties, daudzviet turpinās pēctalkas aktivitātes - kopīgas maltītes un izklaides pasākumi.

Šogad Lielās talkas laikā sakopšanai oficiāli pieteikts rekordliels skaits talkošanas vietu - gandrīz 2000 Latvijā un arī Eiropā, kur mīt latviešu diaspora.

Pirmā informācija liecina, ka laika apstākļi lielāko daļu talcinieku nav aizbiedējuši un aktivitāte bijusi pat lielāka nekā pērn. Arī Cēsu novads, kas iepriekš ziņoja par talkošanas atcelšanu, tomēr nolēmis iespītēt laika apstākļiem un liela daļa talcinieku nodevušies vides sakopšanas aktivitātēm.

Daudzas talkas šogad bijušas masveidīgas, un tajās piedalījušies simtiem cilvēku vienuviet. Kā stāsta talcinieki, pēc aktīvas strādāšanas parasti notiek vienošanās arī kopīgā atpūtā, tādējādi Lielajai talkai ir arī sociāla nozīme iedzīvotāju satuvināšanā.

Šajā gadā daudzviet atkritumu vākšana bijusi tik aktīva, ka radies papildu pieprasījums pēc talkas maisiem. Balstoties uz pirmajām talcinieku atskaitēm, daudzās vietās uz vienu talcinieku savākti pat desmit maisu.

No Piķurgas upītes izvilkti divi ledusskapji, bet citviet atrastas divas pilnas alus pudeles. Tāpat, talkojot Mūkusalas teritorijā, Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta pārstāvji kopā ar domubiedriem pie Kīleveina grāvja, pretī Latvijas Universitātes Dabaszinātņu akadēmiskajam centram, atraduši bruņurupuci. Tas bijis šīs talkas interesantākais atradums, kurš pēc atrādīšanās visiem interesentiem drosmīgi aizpeldējis.

Šogad lielā talka norisinājusies arī daudzviet Eiropā. Lai palīdzētu Latvijas «zaļajam vēstījumam» izskanēt tālu aiz tās robežām un atbalsoties arī katra ārpus Latvijas mītoša latvieša domās un darbos, Eiropas Latviešu apvienības (ELA) aicinājumam piedalīties Latvijas Lielajā talkā šogad atsaukušās latviešu kopienas visā Eiropā - no Reikjavīkas līdz pat Gērnsijai.

Kā pastāstīja Laicāne, šajās talkās diasporas latvieši aprūpēja Latvijai un latviešiem svarīgas vietas visā Eiropā un aicināja arī citus savu mītnes zemju iedzīvotājus ķerties pie grābekļiem. Līdsas latviešiem palīdzēja arī grupa «Dzelzs vilks», kas devusies koncerttūrē pa Lielbritāniju.

Lielās talkas laikā savāktie atkritumi no oficiālajām talkošanas vietām, kas iepriekš saskaņotas ar pašvaldību koordinatoriem, tiks izvesti bez maksas.

Kā ziņots, šodien visā Latvijā norisinās tradicionālā Lielā talka, kuras laikā ikviens var palīdzēt sakopt kādu no oficiāli reģistrētajām talkošanas vietām vai arī darīt to paša izvēlētā vietā.

Lielās talkas laikā visā Latvijā plānots sakopt ceļa malas, mežus, dažādu vēsturisku vietu apkārtni un citas teritorijas. Visā valstī kopumā pieteiktas aptuveni 1765 oficiālās talkošanas vietas, kurās pieejami bezmaksas atkritumu maisi.

Pasākuma organizatori atgādina, ka Lielās talkas atkritumu maisi šogad ir baltā krāsā un talcinieki tos bez maksas var saņemt tikai un vienīgi sestdien ikvienā «www.talkas.lv» reģistrētajā talkas norises vietā visā Latvijā. Atkritumu vākšana notiek tikai šajos maisos.

Lielās talkas mērķis ir panākt, lai Latvija 2018.gadā būtu zaļākā valsts pasaulē. Šī tradīcija sākās 2008.gada 13.septembrī ar talku, kas bija iedzīvotāju dāvana Latvijai tās 90.dzimšanas dienā.

Pagājušajā gadā tika atkārtots 2011.gada dalībnieku aktivitātes rekords - talkā piedalījās ap 190 000 cilvēku. Turklāt talcinieki rosijās ne tikai 1750 apstiprinātajās talkas vietās, bet arī citur.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu