Mogerīni: ES un Ķīna ieinteresētas izvairīties no Korejas krīzes

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Savienības (ES) augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni ceturtdien pauda bažas par spriedzes palielināšanos Ziemeļkorejas kodolprogrammas dēļ un norādīja, ka Ķīnai un ES ir kopīga atbildība, lai Korejas pussalā izvairītos no militāras eskalācijas. ES diplomāte brīdināja par pasaules mēroga sekām, ko var izraisīt krīze pussalā.

«Visi saprot, ka krīzei ar Ziemeļkoreju būs globālas sekas,» viņa sacīja prestižajā augstskolā, kas sagatavojusi daudzus Ķīnas augstākos līderus.

Kā sacīja Mogerīni, viņas 12 gadus vecā meita esot teikusi, ka Ķīna atrodas reģionā, kuru apdraud kodolkarš, un tas akcentē to, cik svarīga ir kopīga rīcība, lai nepieļautu situācijas tālāku saasināšanos.

«Ja divpadsmitgadniece Eiropā saprot eskalācijas riskus zemē, kas ir ļoti tālu no viņas mājām, tad tas ir pašsaprotami, ka mums ir kopīga atbildība,» sacīja Mogerīni.

Diplomāte norādīja, ka viņa Ziemeļkorejas jautājumu plaši apspriedusi Pekinā ar Ķīnas amatpersonām.

Ķīnai un ES ir «kopīga atbildība un ieinteresētība, lai izvairītos no militāras eskalācijas Korejas pussalā, lai piespiestu Ziemeļkoreju pakļauties tās starptautiskajām saistībām un no jauna saistīties ar starptautisko sabiedrību un lai strādātu kopā pie Korejas pussalas kodolatbruņošanas», sacīja Mogerīni.

Ziemeļkoreja aktivizējusi savu kodolieroču programmu tādā apjomā, ka varētu raidīt triecienu ASV. Tas pussalu draud novest pie pēdējo gadu nopietnākās krīzes.

ASV prezidents Donalds Tramps mudinājis Pekinu izmantot savu ietekmi, lai piespiestu Phenjanu apturēt tās kodolieroču un raķešu programmu.

Tomēr Phenjana raķešu izmēģinājumus turpina un, pēc visa spriežot, gatavojas sestajam kodolizmēģinājumam.

ASV eksperti uzskata, ka tikai Ķīnas rīcībā ir gana stipras politiskās un ekonomiskās sviras, lai savaldītu Ziemeļkoreju un nepieļautu, ka tās rīcībā nonāk kodolgalviņu nestspējīga tālas darbības rādiusa ballistiskā raķete, kas spētu sasniegt ASV.

ASV viceprezidents Maiks Penss pirmdien paziņoja, ka «stratēģiskās pacietības ēra» attiecībās ar Ziemeļkoreju ir beigusies.

Penss piebilda, ka arī Ziemeļkorejas veiktie ballistisko raķešu izmēģinājumi ir nepieņemami.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu