ASV Kongresa starpvēlēšanās Džordžijas štatā vadībā demokrātu kandidāts; būs otrā kārta

LETA/AP/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV Kongresa starpvēlēšanās Džordžijas štatā vadībā izvirzījies demokrātu kandidāts Džons Osofs, bet viņam nav izdevies iegūt vairāk nekā 50% balsu, kas nepieciešams uzvarai pirmajā kārtā, liecina rezultāti pēc 88% balsu saskaitīšanas.

Osofs ieguvis 48,3% balsu, kas nozīmē, ka būs jārīko vēlēšanu otrā kārta, kurā viņš visticamāk sacentīsies ar republikāni Kārenu Hendeli. Viņa ieguvusi 19,7% balsu, liecina sākotnējie rezultāti.

Otrdien notikušajās starpvēlēšanās uz vienu no Džordžijas pavalstij atvēlētajām vietām Pārstāvju palātā pretendēja 18 kandidāti.

Džordžijas 6.apgabala kongresmeņa vieta atbrīvojās pēc tam, kad Toms Praiss kļuva par veselības ministru Trampa administrācijā.

Džordžijas 6.apgabalu veido relatīvi labklājīgās Atlantas priekšpilsētas, un to kopš 1978.gada ir kontrolējuši republikāņi. Normālā situācijā par republikāņu uzvaru šajā apgabalā būtu maz šaubu, taču Trampa popularitātes reitings nokrities līdz 40% atzīmei.

Vēlēšanu otrā kārta paredzēta 20.jūnijā, un Osofam tā solās būt daudz smagāka cīņa, jo republikāņi, domājams, apvienosies ap savu galīgo kandidāti Hendeli.

Osofs saviem atbalstītājiem otrdien īsi pirms pusnakts paziņoja, ka tā jau ir uzvara, neskatoties uz to, vai būs nepieciešama otrā kārta.

Demokrāti uz šīm vēlēšanām lika vislielākās cerības tāpēc, ka prezidenta vēlēšanās Tramps šajā apgabalā guva uzvaru, pārspējot savu sāncensi Hilariju Klintoni tikai par vienu procentpunktu, kamēr Džordžijā kopumā viņa pārsvars bija seši procentpunkti.

Tas skaidrojams ar to, ka 6.apgabālā liela daļa vēlētāju ir labi izglītoti. Lai gan vairums no viņiem ir pārliecināti republikāņi, pret Trampu viņi izjūt lielu nepatiku.

Vēlēšanas Džordžijā ir piesaistījušas visas valsts uzmanību, un tās kļuvušas par 11.visdārgākajām vēlēšanām visā Pārstāvju palātas vēsturē.

Starpvēlēšanu iznākumu mēģināja ietekmēt arī pats Tramps, paziņojot, ka bijušā kongresmeņa palīga un kino dokumentālista Osofa iekļūšana Pārstāvju palātā būšot «katastrofa».

Komentējot rezultātus, Tramps trešdien paziņoja, ka otrās kārtas nepieciešamība ir republikāņu uzvara.

«Par spīti lielai naudai no ārpuses, VILTUS mediju atbalstam un 11 republikāņu kandidātiem,» republikāņi uzvarēja ar to, ka nepieciešama otrā kārta, tviterī norādīja Tramps, piebilsto, ka priecājas par iespēju palīdzēt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu