SVF paaugstina globālās ekonomikas izaugsmes prognozi šim gadam

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Globālās ekonomikas atveseļošanās uzlabojas un paātrinās, kas nozīmē, ka izaugsme šogad būs straujāka par iepriekš prognozēto, otrdien paziņoja Starptautiskais Valūtas fonds (SVF).

Fonds prognozē, ka pasaules ekonomika šogad pieaugs par 3,5%, nevis 3,4%, kā tika lēsts janvārī.

Tādējādi globālās ekonomikas izaugsmes prognozi SVF paaugstinājis pirmo reizi pēdējos divos gados.

Fonds arī prognozē, ka nākamgad pasaules ekonomika pieaugs par 3,6%, bet līdz 2022.gadam izaugsmes temps paātrināsies līdz 3,8%.

Vienlaikus gan SVF norāda uz vairākiem riskiem, kas varētu apdraudēt šīs prognozes. Starp tiem ir finanšu sistēmas regulējošo noteikumu atvieglošana, protekcionisma ieviešana un imigrācijas ierobežošana, kas ir ASV prezidenta Donalda Trampa politikas programmas pamatā.

SVF prognozē, ka ASV ekonomika šogad palielināsies par 2,3% un 2,5% nākamgad, fondam saglabājot nemainīgas janvārī publiskotās aplēses. Fonds uzskata, ka nodokļu samazinājumi un citi ekonomikas stimulēšanas pasākumi, ko varētu ieviest Tramps, palielinās fiskālo deficītu un veicinās inflāciju, pieprasot valsts centrālajai bankai īstenot straujākus bāzes procentu likmes paaugstinājumus.

19 valstu eirozonas iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugumu SVF šogad un nākamgad lēš attiecīgi 1,7% un 1,6% apmērā. Šim gadam ekonomikas izaugsmes prognoze paaugstināta par 0,1 procentpunktu, bet nākamajam gadam tā saglabāta nemainīga.

Eiropas lielākajā ekonomikā Vācijā šogad tiek gaidīts 1,6% IKP kāpums, salīdzinot ar 1,5% pieaugumu, kas tika prognozēts janvārī. Toties nākamajam gadam prognoze saglabāta 1,5% apmērā.

Ķīnas ekonomikas pieauguma prognozes šim un nākamajam gadam SVF paaugstinājis attiecīgi par 0,1 procentpunktu un 0,2 procentpunktiem - līdz 6,6% un 6,2%.

Fonds lēš, ka Krievijas IKP gan šogad, gan nākamgad pieaugs par 1,4%, reģistrējot attiecīgi par 0,3 procentpunktiem un 0,2 procentpunktiem straujāku kāpumu, nekā tika prognozēts iepriekš.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu