Meja ierosina ārkārtas parlamenta vēlēšanas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Premjerministre Terēza Meja pārsteigusi Apvienotās Karalistes politisko pasauli, paziņojot, ka vēlas ierosināt pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas, valstij gatavojoties sākt sarunas par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES).

Negaidītā paziņojumā Meja nākusi klajā, ka vēlas ierosināt jaunu vēlēšanu procesu mazāk nekā pusē no pašreizējās valdības darba termiņa, ziņo CNN.

Mejas ierosinātais datums ir 8. jūnijs. Trešdien paredzēts britu parlamenta apakšnama balsojums, ziņo BBC.

«Mums ir vajadzīgas vispārējās vēlēšanas un tās mums vajag tagad. Šobrīd mums ir vienreizēja iespēja to izdarīt (..) pirms sākas detalizētas sarunas,» paziņoja Meja.

Viņa norādīja, ka šobrīd valsts apvienojas, taču ne parlaments, apsūdzot opozīciju «politiskās spēlēs», kas traucē valstij «Brexit» sarunās.

«Ja mēs nesarīkosim vispārējās vēlēšanas, viņu politiskās spēles turpināsies,» viņa prognozēja, izsakoties par opozīciju parlamentā.

Premjere atzina, ka pie šāda slēdziena nonākusi «negribīgi», ņemot vērā, ka iepriekš izteikusies pret pirmstermiņa vēlēšanu rīkošanu.

Meja brīdināja - «sašķelta Vestminstera radīs risku mūsu iespējām «Brexit» padarīt par veiksmi».

Nākamajām vēlēšanām Lielbritānijā bija jānotiek 2020. gadā.

Lielbritānijā opozīcijā esošās Leiboristu partijas vadītājs Džeremijs Korbins paziņoja, ka atbalsta Mejas plānu par pirmstermiņa vēlēšanām.

«Es apsveicu premjerministres lēmumu dod britu tautai iespēju balsot par valdību, kas pirmajā vietā liks vairākuma intereses,» pavēstīja Korbins.

«Leiboristi piedāvās valstij efektīvu alternatīvu valdībai, kas nav spējusi atjaunot ekonomiku, nodrošinājusi arvien sliktākus dzīves standartus un postošu izdevumu samazināšanu mūsu skolām un veselības sistēmai. Mēs parādīsim, kā leiboristi iestāsies par Lielbritānijas tautu.»

Korbina atbalsts nozīmē, ka trešdien parlaments viegli savāks divas trešdaļas vairākuma balsu, kas nepieciešams pirmstermiņa vēlēšanu izsludināšanai.

Skotijas pirmā ministre Nikola Stērdžena savukārt uzskata šo Mejas soli par konservatīvo mēģinājumu «nosvērt Lielbritāniju pa labi, īstenot smago «Breksitu» un stingrākus taupības pasākumus».

Stērdžena un Meja nesaprotas arī jautājumā par vēl viena Skotijas neatkarības referenduma organizēšanu.

Skotu Nacionālās partijas (SNP) deputāts Anguss Robertsons tviterī paziņoja, ka pirmstermiņa vēlēšanas Skotijā būs izvēle starp SNP un torijiem.

«Kas notika ar «tagad nav īstais laiks?»,» jautāja Robertsons, norādot uz Mejas iepriekšējiem apgalvojumiem, ka pirmstermiņa vēlēšanu nebūs.

Saskaņā ar Mejas priekšgājēja Deivida Kamerona ieviestajiem tiesību aktiem britu valdības piecu gadu termiņu iespējams saīsināt vienīgi ar parlamenta atbalstu.

Pirmstermiņa vēlēšanas varētu dot vairāk vietu Konservatīvo partijai, kā arī sniegt viņai vēlamās «Brexit» pilnvaras. Konservatīvo partijai parlamentā jau ir varas pārākums ar 330 no 650 vietām.

Kā liecina Lieldienu nedēļas nogalē veiktās aptaujas, valdošā Konservatīvā partija popularitātes ziņā ievērojami apsteidz lielāko opozīcijas partiju leiboristus.

Konservatīvos atbalsta no 38 līdz 46% britu, bet leiboristus - 23 līdz 29%, liecina pētījumu centru «YouGov», «ComRes» un «Opinium» aptaujas.

Iedvesmojoties no aptauju prognozēm, vairāki augsta ranga toriji izteikušies par labu jaunām vēlēšanām, tā kā Mejai ir vajadzīgs stingrs parlamenta vairākums, lai veiksmīgi risinātu sarunas par Apvienotās Karalistes izstāšanos no ES.

Konservatīvajiem šobrīd parlamentā ir 17 balsu pārsvars, turklāt daži toriju likumdevēji ļāvuši noprast, ka balsos pret svarīgākajiem aspektiem «Breksita» likumos.

Maijā nāca pie varas pagājušā gada jūlijā, sekojot britu balsojumam pamest ES, kas noveda pie Kamerona atkāpšanās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu