Turaidā svinēs Lieldienu svētkus «Atnāca Lieldiena Turaidā!»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Otrajās Lieldienās, 17.aprīlī plkst.14.30 Turaidas muižas saimnieciskajā centrā pasākumā «Atnāca Lieldiena Turaidā!» kopā ar Siguldas folkloras kopu «Senleja» varēs izdzīvot Lieldienu latviskās tradīcijas.

Kā informēja Turaidas muzejrezervāta Izglītojošā darba un komunikācijas daļas vadītāja Anda Skuja, pasākuma gaitā paredzēta saules daudzināšana, šūpoļu atslēgšanas rituāls un šūpošanās, olu krāsošana pēc senajām tradīcijām, olu ripināšana, mainīšanās, olu cīņas, putnu dzīšana, podu sišana un spēles brīvā dabā, pavasara dziesmas, rotaļas un danči.

Arī šogad svētku dalībnieki aicināti ņemt līdzi pūpolu, plaucētu bērzu zariņus, košus dzīparus šūpoļu rotāšanai un krāsotas olas, ar kurām mainīties, spēlēties un dāvināt citiem svētku priekam.

Lieldienas ir pavasara svētki, kad mostas zeme un sākas jaunais darbu cikls, kas iezīmē zemkopju aktīvo laiku. Lieldienās, godinot sauli, tiek vairots auglības spēks un dzīvības enerģija.

Pēc latviskajām tradīcijām, lai iemantotu veselību un skaistumu, ļaudis Lieldienās ceļas pirms saules lēkta un steidz mazgāt mutes avota ūdenī.

Lieldienu brīvdienās Turaidas muzejrezervāts būs atvērts katru dienu no plkst.10 līdz 19. Apmeklētājiem pieejamas būs ne tikai brīvdabas un Turaidas pils ekspozīcijas, bet arī Turaidas baznīca, kurā skatāms 18.gadsimta baznīcas interjers un ekspozīcija «Turaidas baznīcas un draudzes vēsture».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu