ĀM: līdzšinējie diplomātiskie centieni nav spējuši novērst ķīmisko ieroču izmantošanu Sīrijā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Līdzšinējie diplomātiskie centieni, tostarp pret Sīriju vērstās sankcijas, nav spējuši novērst ķīmisko ieroču izmantošanas gadījumus un raķešu triecieni ir atbilstoša rīcība, portālam TVNET sacīja Ārlietu ministrijas preses sekretārs - vēstnieks Raimonds Jansons.

Jansons uzsvēra, ka ASV raķešu triecieni pa Sīrijas Šairatas aviobāzi ir proporcionāla un atbilstoša rīcība, lai nepieļautu atkārtotu ķīmisko ieroču izmantošanu pret civiliedzīvotājiem.

«Tas ir skaidrs signāls, ka ķīmisko ieroču izplatīšana un izmantošana nav pieļaujama. Ķīmisko ieroču izmantošana ir ļoti smags starptautisko tiesību pārkāpums. Jāizsaka nožēla, ka, neraugoties uz daudzu valstu amatpersonu, tostarp arī Latvijas ārlietu ministra pausto nosodījumu par ķīmisko uzbrukumu Idlibas provincē otrdien ANO Drošības padomei (DP) tā arī nav izdevies vienoties par rezolūciju, kas nosodītu ķīmisko uzbrukumu un ļautu veikt atbilstošu izmeklēšanu,» teica Jansons.

Latvijas ĀM arī norādīja, ka līdzšinējie diplomātiskie centieni, tostarp arī sankcijas nav spējušas novērst ķīmisko ieroču izmantošanas gadījumus. Vienlaikus ĀM uzsver, ka konfliktā iesaistītās puses nav atbrīvotas no pienākuma konstruktīvi iesaistīties ANO vadītajā miera sarunu procesā saskaņā ar DP rezolūciju.

TVNET jau vēstīja, ka ASV piektdienas naktī raidīja apmēram 60 spārnotās raķetes «Tomahawk» uz gaisa spēku bāzi Sīrijā, atriebjoties par šonedēļ Sīrijā notikušo ķīmisko ieroču uzbrukumu civiliedzīvotājiem, paziņoja ASV amatpersonas.

ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka šis gaisa trieciens veikts ASV «vitālās nacionālās drošības interesēs». Viņš arī aicināja «civilizētās nācijas» «izbeigt slaktiņu un asinsizliešanu Sīrijā».

Tas bija pirmais tiešais ASV uzbrukums Sīrijas prezidenta Bašara al Asada valdībai, ASV bruņotajiem spēkiem izpildot prezidenta Donalda Trampa nozīmīgāko militāro pavēli kopš viņa inaugurācijas.

Raķetes tika izšautas uz Sīriju no ASV 6.flotes karakuģiem «Porter» un «Ross» Vidusjūras austrumos. Tās tika raidītas uz Šairatas lidlauku, no kura, kā uzskata ASV, bija izlidojušas Sīrijas lidmašīnas, veicot ķīmisko uzbrukumu. Raķetes tika mērķētas uz aviobāzes lidmašīnām un skrejceļiem.

«Šī vieta bija saistīta ar Sīrijas režīma ķīmisko ieroču programmu un tieši saistīta ar šausmīgo 4.aprīļa ķīmisko ieroču uzbrukumu,» sacīja Baltā nama amatpersona.

«Mēs ar lielu ticamības pakāpi lēšam, ka šonedēļ notikušais ķīmisko ieroču uzbrukums tika veikts no šīs vietas ar aviāciju, kas pakļauta Asada režīma pavēlniecībai,» piebilda šī amatpersona.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu