Leimanis: Baleta «Pie zilās Donavas» horeogrāfija nav zaudējusi aktualitāti

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Helēnas Tangijevas-Birznieces pirms 60 gadiem veidotā baleta «Pie zilās Donavas» horeogrāfija joprojām ir dzīva, spraiga un asprātīga, šodien preses konferencē atzina horeogrāfs inscenētājs Aivars Leimanis.

Baletam «Pie zilās Donavas» šogad aprit 60.jubileja - pirmo reizi Rīgā tas iestudēts 1957.gadā, atjaunojumus piedzīvojis 1987. un 1994.gadā. Kopumā tika nodejotas 310 «Pie zilās Donavas» izrādes, bet 21. gadsimtā tas nav dejots ne reizi. «Pie zilās Donavas» ir mūsu baleta zelta fonds, tā ir izrāde, kas nemainīgā veidolā uz skatuves dzīvojusi visilgāk - vairāk nekā 40 gadu. «Tā ir ārkārtīgi spilgta, ar daudziem sulīgiem tēliem, ļoti sarežģīta solistēm. Jaunajai dejotāju paaudzei šī būs pirmā tikšanās ar šo horeogrāfiju, savā ziņā laika mašīna, kas ved mūs atpakaļ pagātnē,» norāda Leimanis.

Baletmeistars pastāstīja, ka ir centies maksimāli saglabāt Tangijevas-Birznieces radīto šī baleta horeogrāfiju, jo ir saglabājušies vairāki tā kinoieraksti, tomēr atsevišķās epizodēs dejojums ir padarīts tehniski sarežģītāks. Leimanis arī atzīmēja, ka «Pie zilās Donavas» dažādos teātra baleta repertuāru, jo tajā līdz šim pietrūka melodrāmas.

Elza Leimane
Elza Leimane Foto: LETA

«Pie zilās Donavas» jauniestudējumu veido horeogrāfs inscenētājs Leimanis, muzikālais vadītājs un diriģents ir Mārtiņš Ozoliņš, diriģents Farhads Stade, scenogrāfe un kostīmu māksliniece Ināra Gauja un video māksliniece Ineta Sipunova.

Galvenajās lomās būs Elza Leimane, Baiba Kokina, Sabīne Guravska un Alise Prudāne (Franciska), Arturs Sokolovs, Raimonds Martinovs, Viktors Seiko un Zigmārs Kirilko (Francis), Jolanta Lubēja, Jūlija Brauere, Laine Paiķe un Annija Kopštāle (Annele).

Jauniestudējums top par godu tā horeogrāfes, leģendārās baletmeistares Helēnas Tangijevas-Birznieces 110. jubilejai, kas tiks atzīmēta 13. aprīlī. Savukārt baleta pirmizrāde notiks 12.aprīlī.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu