Stīvens Kings Trampu salīdzina ar savu grāmatu antivaroņiem

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA-AFP

Amerikāņu rakstnieks Stīvens Kings, kas pazīstams ar saviem šausmu un zinātniskās fantastikas darbiem, paziņojis, ka divi viņa grāmatu ļaundari līdzinās ASV prezidentam Donaldam Trampam. Rakstā avīzei «The Guardian» Kings komentējis ASV 45. prezidenta nonākšanu pie politiskās varas un paralēles ar diviem paša radītiem grāmatu tēliem.

Kā pirmo piemēru viņš minēja Gregu Stilsonu no grāmatas «The Dead Zone» («Mirusī zona»), kurš «staigā pa mājām, tirgodams Bībeles, apveltīts ar spēju apvārdot, asu prātu un kopības garu». Grāmatā daži izsmej Stilsona politiskās ambīcijas, tomēr viņš tiek ievēlēts nelielas Jaunanglijas pilsētiņas mēra amatā un pēc tam iegūst arī ASV parlamenta apakšpalātas - Pārstāvju palātas - deputāta mandātu. Brīdī, kad grāmatas galvenais varonis sarokojas ar Stilsonu, «viņš saprot, ka kādu dienu Stilsons ar smiekliem un jokiem nonāks Baltajā namā, kur viņš sāks Trešo pasaules karu», norādīja 1979.gadā izdotās grāmatas autors.

Arī 2009. gadā izdotās grāmatas «Under the Dome» («Zem kupola») antivaronis Lielais Džims Renijs «ir no tā paša māla veidots», «The Guardian» rakstīja Kings. Automašīnu tirgotājs, kurš neierastos apstākļos nonāk pie varas, «ir krāpnieks, melis un sociopāts, sliktākā iespējamā izvēle krīzes laikā, bet viņam ir tautai saprotams, tiešs vēstījums, kuru cilvēki uztver. Nav svarīgi, ka viņš ir labākajā gadījumā nekompetents un sliktākajā gadījumā klaji nenovīdīgs», klāstīja autors.

Kings, uzsverot, ka abas iepriekš minētās grāmatas ir uzrakstījis sen, norādīja, ka «Stilsons un Renijs ir pietiekami līdzīgi pašreizējam Baltā nama iemītniekam, lai es varētu sev glaimot, ka izprotu, kā tādi vīri nonāk pie varas: vispirms tas ir joks, tad acīmredzama alternatīva esošajai situācijai un beigās kā ievēlētas amatpersonas, kas ir stūrgalvīgas, egocentriskas un nepieredzējušas. Tādi vīri augstos amatos nenonāk bieži, bet, kad viņiem tas izdodas, vienmēr laiki ir trauksmaini, konkrētie kandidāti ir harizmātiski, viņu ierosinātie risinājumi sarežģītām problēmām ir vienkārši, tieši un nepraktiski».

Rakstnieks ir bijis kaismīgs Trampa kritiķis visu priekšvēlēšanu laiku un arī pēc Trampa stāšanās ASV prezidenta amatā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu