Budapeštā noticis mītiņš Sorosa dibinātās universitātes atbalstam

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Budapeštā svētdien noticis mītiņš, kura dalībnieki izteica atbalstu ASV miljardiera Džordža Sorosa dibinātajai Centrāleiropas Universitātei (Central European University - CEU), kurai valdības plānu dēļ varētu draudēt slēgšana.

Organizatori paziņojuši, ka gājienā CEU atbalstam piedalījās 10 000 cilvēku. Protestētāji devās no Budapeštas Korvina Universitātes uz CEU, bet gājiens noslēdzās pie parlamenta ēkas.

Korvina Universitātes profesors Daniels Djaks paziņoja, ka protests ir domāts, lai aizsargātu CEU pret valdības uzbrukumiem.

Jaunie noteikumi ir valdības vēršanās pret «visām Ungārijas universitātēm,» viņš uzsvēra. «Mēs stingri pieprasām akadēmisko brīvību un universitāšu autonomiju,» piebilda profesors.

Daži protestētāji skandēja: «Šodien CEU, rītdien tie būsiet jūs!»

Ungārija, kas pēdējā laikā vērsusies pret Sorosa finansētajiem projektiem, ir ierosinājusi likuma grozījumus, kas var apdraudēt CEU nākotni.

1991.gadā Budapeštā izveidotā universitāte trešdien paziņoja, ka šie grozījumi likumā par augstskolu darbību padarītu neiespējamu augstskolas darbu.

Ierosinātie grozījumi pastiprina noteikumus universitātēm, kas saņem finansējumu no ārvalstīm. Tostarp prasīts, lai universitātes nodrošina kopmītnes un piedāvā līdzīgus kursus tās valsts valodā, kurā bāzējas.

CEU neatbilstu šiem nosacījumiem, jo tās bāzes valsts ir ASV, bet tai tur nav studentu pilsētiņas un tā arī nepasniedz kursus ASV.

Izglītības ministrijas amatpersonas skaidroja, ka jaunie noteikumi nav vērsti pret CEU vai Sorosu, bet pieņemti tāpēc, ka pēdējā laikā vairākās ārvalstu finansētās institūcijās atklāti pārkāpumi.

Trešdien gaidāma jaunā likumprojekta apspriešana parlamentā.

Orbāns ir paziņojis, ka CEU krāpjas un tai ir netaisnīgas priekšrocības, salīdzinot ar Ungārijas universitātēm, jo tās diplomi tiek akceptēti gan Ungārijā, gan ASV.

«Ungārija vienmēr atbalsta mācīšanos, bet necieš krāpšanos,» intervijā radio pavēstīja premjers.

CEU rektors ir solījis, ka, neskatoties uz jaunajiem noteikumiem, universitāte netiks slēgta.

Ungārijas parlamentā aprīlī, domājams, tiks iesniegts arī likumprojekts par nevalstisko organizāciju (NVO) finansējuma «caurredzamību». Tiek uzskatīts, ka jaunās normas pamatā iecerētas, lai ierobežotu tieši Sorosa finansētos projektus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu