Ekvadoras prezidenta vēlēšanās par uzvaru paziņo abi kandidāti

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pēc svētdien Ekvadorā notikušās prezidenta vēlēšanu otrās kārtas abi kandidāti paziņojuši par savu uzvaru, ko ietekmēja atšķirīgi rezultāti dažādās nobalsojušo vēlētāju aptaujās.

Trīs aptaujās prognozēts, ka vēlēšanu otrajā kārtā ar trīs līdz sešu procentpunktu pārsvaru uzvarējis konservatīvo nometnes pārstāvis Giljermo Laso. Toties ceturtajā aptaujā kā uzvarētājs nosaukts kreisais kandidāts Ļeņins Moreno, kura pārsvars esot četri procentpunkti.

«Šodien ir piedzimusi jauna Ekvadora,» Laso paziņoja atbalstītājiem.

«Mums aiz muguras ir tumšās lappuses ar naidu ekvadoriešu vidū,» viņš piebilda.

Tikmēr Moreno aicināja atbalstītājus gaidīt oficiālos rezultātus, kas apliecināšot viņa «triumfu».

Savukārt pašreizējais prezidents Rafaels Korrea, kurš atbalsta Moreno, tviterī aicināja saglabāt mieru, norādot, ka tik atšķirīgi aptauju rezultāti liecinot par kāda «meliem».

Vēlēšanu pirmajā kārtā, kas notika 19.februārī Moreno ieguva 39% balsu, bet Laso izcīnīja 28%.

Korrea, kurš prezidenta amatu ieņēmis jau divus pilnvaru termiņus, vēlēšanās kandidēt nevarēja.

Vēlēšanas tiek uzskatītas par pārbaudījumu Korreas populistiskajam kursam. Korreas atbalstītais Moreno uzskata, ka Latīņamerikai nepieciešama spēcīga kreisā kustība, lai turētos pretī ASV prezidenta Donalda Trampa stingrajai nostājai imigrācijas un tirdzniecības jautājumos, savukārt Laso paudis gatavību uz lielāku sadarbību ar ASV.

Ekvadoras ekonomika pērn saruka par 1,7%, kas skaidrojams galvenokārt ar naftas cenu kritumu. Korrea tiek kritizēts, ka nav pietaupījis Ekvadoras naftas dolārus nebaltai dienai un bremzējis uzņēmējdarbības attīstību ar augstiem nodokļiem un nodevām.

No šo vēlēšanu iznākuma, iespējams, būs atkarīgs arī tīmekļa vietnes «WikiLeaks» dibinātāja Džūljena Asanža turpmākais liktenis. Asanžs kopš 2012.gada jūnija uzturas Ekvadoras vēstniecībā Londonā, lai izvairītos no izdošanas Zviedrijai, kur viņš tiek turēts aizdomās par izvarošanu. 45 gadus vecais Austrālijas pilsonis atteicies doties uz Zviedriju, šo lēmumu pamatojot ar bažām, ka Zviedrija viņu izdos ASV, kur viņu varētu tiesāt par simtiem tūkstošu slepenu ASV diplomātiskās un militārās sarakstes dokumentu publiskošanu 2010.gadā.

Ekvadora Asanžam piešķīra politisko patvērumu, ko viņš saglabātu Moreno uzvaras gadījumā, savukārt Laso uzvara varētu pielikt punktu šim «WikiLeaks» dibinātāja statusam.

Ekvadoras prezidenta vēlēšanas ir arī barometrs politiskajam klimatam Latīņamerikā kopumā, kur gadiem ilgā kreiso dominance sākusi šķobīties.

Reģionam ieslīgstot recesijā un kreiso līderiem iekļūstot korupcijas skandālos, Argentīnā, Brazīlijā un Peru pēdējo mēnešu laikā vēlētāju noskaņojums atkal nosvēries pa labi.

Politologs Napoleons Saltoss no Ekvadoras Centrālās universitātes uzskata, ka Ekvadoras prezidenta vēlēšanu otrā kārta būtībā būs cīņa starp balsojumu pret valdību un bailēm zināmās sabiedrības daļās, ka viņi var zaudēt to, kas iegūts pēdējos desmit gados Korreas prezidentūru laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu