Sorosa dibinātajai universitātei Ungārijā draud slēgšana

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ungārija, kas pēdējā laikā vērsusies pret ASV miljardiera Džordža Sorosa finansētajiem projektiem, ierosinājusi likuma grozījumus, kas var apdraudēt Sorosa dibinātās Centrāleiropas universitātes (Central European University - CEU) nākotni.

1991.gadā Budapeštā izveidotā universitāte trešdien paziņoja, ka šie grozījumi likumā par augstskolu darbību padarītu neiespējamu skolas darbu.

Ierosinātie grozījumi, kas otrdien publiskoti Ungārijas parlamenta tīmekļa vietnē, pastiprina noteikumus universitātēm, kas saņem finansējumu no ārvalstīm. Tostarp prasīts, lai universitātes nodrošina kopmītnes un piedāvā līdzīgus kursus tās valsts valodā, kurā bāzējas.

CEU neatbilstu šiem nosacījumiem, jo tās bāzes valsts ir ASV, bet tai tur nav studentu pilsētiņas un tā arī nepasniedz kursus ASV.

Izglītības ministrijas amatpersonas skaidroja, ka jaunie noteikumi nav vērsti pret CEU vai Sorosu, bet pieņemti tāpēc, ka pēdējā laikā vairākās ārvalstu finansētās institūcijās atklāti pārkāpumi.

Ungārijas parlamentā aprīlī, domājams, tiks iesniegts arī likumprojekts par nevalstisko organizāciju (NVO) finansējuma «caurredzamību». Tiek uzskatīts, ka jaunās normas pamatā iecerētas, lai ierobežotu tieši Sorosa finansētos projektus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu