Eiropas Tautas partijas politiķi: ES iedzīvotāju intereses būs prioritāte «Brexit» procesā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Tautas partijas (ETP) politiķi, kuri šodien pulcējās kongresā, uzsver, ka «Brexit» procesā prioritāte būs Eiropas Savienības (ES) iedzīvotāju intereses.

Lielbritānija trešdien iesniegusi Eiropadomes prezidentam Donaldam Tuskam premjerministres Terēzas Mejas parakstīto vēstuli par Lisabonas līguma 50.panta iedarbināšanu, tādējādi oficiāli uzsākot izstāšanās procedūru no ES.

ETP prezidents Žozefs Dauls savā uzrunā ETP kongresa atklāšanā uzsvēra, ka nedrīkst aizmirst sasniegto, neskatoties uz pašreizējiem izaicinājumiem - nepieciešams atcerēties, kāpēc Eiropa ir svarīga, jo tā nodrošināja mieru un stabilitāti. Viņš arī akcentēja Eiropas nozīmi drošības jomā.

Dauls uzsvēra, ka Eiropas Savienībai (ES) jāieklausās iedzīvotājos un jāsniedz viņiem reālistiskas atbildes.

Runājot par Lielbritānijas izstāšanos no ES, politiķis uzsvēra - «Brexit» atbalstītāji maldināja savus iedzīvotājus, bet pašlaik ES galvenā prioritāte ir aizsargāt tās iedzīvotājus. ES nevēlas sodīt Lielbritāniju par izstāšanos, bet arī pasniegt dāvanas nav paredzēts, piebilda Dauls.

Pirms kongresa par Lielbritānijas izstāšanos no ES runāja arī ETP frakcijas līderis Manfrēds Vēbers, nosaucot «Brexit» par vēsturisko kļūdu un vienlaikus uzsverot, ka Lielbritānijas iedzīvotāju viedoklis tiek respektēts. Viņš pauda, ka turpmākā procedūra ir skaidra - vispirms notikšot šķiršanās un tad noregulētas nākotnes attiecības. Vēbers akcentēja, ka ir šajā procesā ir būtiski vairāki aspekti, bet primārais ir iedzīvotāju intereses.

Šodien un rīt Maltā notiek Eiropas Tautas partijas (ETP) kongress, kā arī ETP grupas sanāksme. ETP kongress pulcē labēji centriskos politiskos spēkus no Eiropas. Pasākumā paredzētas diskusijas par Eiropas nākotni, drošības politiku un ES ārpolitiku.

ETP pārstāv 13 no 28 eirokomisāriem, kā arī Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers, Eiropas Parlamenta prezidents Antonio Tajāni, ES Padomes prezidents Donalds Tusks. Kongresā piedalās arī septiņu Eiropas Savienības dalībvalstu valdību vadītāji, tajā skaitā Vācijas kanclere Angela Merkele, Spānijas premjerministrs Marians Rahojs, Ungārijas premjerministrs Viktors Orbans un citi.

No Latvijas kongresā piedalīsies ETP grupas deputāti – Sandra Kalniete, Inese Vaidere un Artis Pabriks, kā arī Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis. No partijas «Vienotība» uz Maltu dosies ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens, Saeimas deputāts Hosams Abu Meri un partijas ārlietu sekretārs Edgars Ikstens.

Iepriekšējā ETP kongresā Madridē piedalījās Latvijas premjerministre Laimdota Straujuma, taču patlaban Māra Kučinska pārstāvētai partijai patlaban vēl nav atrasta «jumta» partija Eiropā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu