Vairāki simti cilvēku pie Brīvības pieminekļa piemin komunistiskā genocīda upurus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vairāki simti cilvēku šodien pie Brīvības pieminekļa ar ziedu nolikšanu pieminēja 1949.gada 25.marta deportāciju upurus.

Gājienā no Latvijas Okupācijas muzeja līdz Brīvības piemineklim vienojās vairāki simti dalībnieku, kuru vidū bija arī Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK), kā arī citi politiķi. Gājiena galvgalī tika nesti triju Baltijas valstu karogi.

Pie Brīvības pieminekļa pirms ziedu nolikšanas notika svinīgā goda sardzes maiņa.

Uzrunu klātesošajiem sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis, norādot, ka šodien tiek atzīmēta viena no drūmākajām lapaspusēm Latvijas vēsturē. «1949.gada 25.martā komunistiskais okupācijas režīms deportēja vairāk nekā 42 000 Latvijas iedzīvotāju. Mūsdienu apstākļos ir grūti aptverams, ka Latvijas teritorijā vienas dienas laikā tika fiziski sagūstīti un aizvesti vairāk cilvēku, nekā šobrīd dzīvo visa Ogres novada robežās,» stāstīja Vējonis.

Tāpat viņš sacīja, ka šo traģēdiju nedrīkst aizmirst - 25.marta deportāciju uzdevums bija salauzt mūsu pretestības garu, turklāt no represiju draudiem nebija pasargāts neviens, «tomēr sapnis par brīvu Latviju nekur nepazuda». «Tas tika slepus glabāts, lolots un tiklīdz radās iespēja, uzplauka pilnā krāšņumā,» piebilda prezidents.

Vējonis norādīja, ka deportācijās cietušo cilvēku likteņi, nesalaužamais gars un dzimtenes mīlestība latviešiem atgādina par drosmi un cerību, ko nekad nedrīkst zaudēt. Tas ir pierādījums Latvijas tautas spēkam, spējai izdzīvot un atjaunoties, sacīja Vējonis.

Prezidents runas noslēgumā teica, ka Latvijas iedzīvotāji savu nākotni veido pašu rokām, un tas esot labākais veids, kā rūpēties par valsts drošību un attīstību nemitīgi mainīgajā pasaulē.

Pēc Vējoņa paustā, izsūtīto tautiešu sapnis par brīvu Latviju ir piepildījies, taču tagad tikai Latvijas iedzīvotāju spēkos ir to sargāt un pilnveidot.

Ziedus pie pieminekļa nolika arī valdības ministri, Saeimas deputāti, Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S), domes deputāti, Nacionālo bruņoto spēku pārstāvji. Tāpat ziedu nolikšanā piedalījās arī daudzu ārvalstu vēstniecību pārstāvji.

Pasākumā piedalījās visdažādākā vecuma cilvēki, tostarp mazi bērni. Ziedu nolikšanu vēroja arī daudzi ārvalstu tūristi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu