Bijušā KNAB priekšnieka Vilnīša prioritāte Rīgas domē būšot korupcijas apkarošana

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) Rīgas mēra amata kandidāts, bijušais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītājs Normunds Vilnītis par vienu no savām prioritātēm nosaucis korupcijas apkarošanu domē.

Vilnītis, kurš šobrīd darbojas kā uzņēmumu iekšējās drošības konsultants, pastāstīja, ka, pirmkārt, viņa prioritāte būs sociālā joma, proti, darba ņēmēju, maznodrošināto aizstāvība. «Maksimāli skatīties, lai šīm personām būtu piešķirti atvieglojumi, ņemot vērā aspektu, ka «Rīgas namu pārvaldnieka» sastādītie rēķini, pēc daudzu cilvēku domām, nav pamatoti. Tāpat gadiem aktuāls un nerisināts ir jautājums par pašvaldības iespējām nodrošināt vietas bērnudārzos un skolās,» viņš norādīja.

Bez šiem sociālajiem jautājumiem Vilnīša prioritātes būšot kārtība, drošība un korupcijas apkarošana galvaspilsētā. Viņš uzskata, ka korupcijas apkarošanā pieejai jābūt nevis populistiskai vai kampaņveidīgai, bet pašvaldībā jāveido iekšējās kontroles sistēma.

«Es uzskatu, ka nepieciešams modernizēt iekšējo auditu Rīgas pašvaldības struktūrās. To rezultātā varētu identificēt korupcijas riskus, lai pēc tam veiktu pasākumus korupcijas apkarošanai. Būtu jānoskaidro pilsētas kapitālsabiedrību nepamatotie rēķini, piemēram, kā tiek izlietota nauda sabiedriskā transporta degvielai. Kā redzam, Rīgas domes politiķiem nav bijusi politiskā griba risināt šos jautājumus,» norādīja Vilnītis.

Vilnītis skaidroja, ka nolēmis doties politikā, jo LSDSP esošie cilvēki ilgi nav bijuši pie varas un viņi ir pārliecināti sociāldemokrāti. Runājot par izredzēm iekļūt Rīgas domē, Vilnītis atbildēja, ka tas būšot atkarīgs no vēlētāju izvēles. «Ja vēlas, lai turpinās esošā politika, tad tā arī viss paliks,» viņš piebilda.

Vilnītis piekrīt, ka viņa bijušie padotie KNAB - Jaunās konservatīvās partijas pārstāvji Juta Strīķe un Juris Jurašs - ir politiskie konkurenti, taču nekādus personiskos rēķinus viņš kārtot negatavojoties.

«Ja agrāk mums bija priekšnieka un padotā attiecības, tad dotajā brīdī var uzskatīt, ka viņi ir politiskie konkurenti. Ja kāds gaida, ka tagad notiks subjektīva vai personisko rēķinu kārtošana, tad varu nomierināt, ka tā tas nebūs. Tas neizvērsīsies par turpinājumu KNAB iekšējo vai ārējo problēmu apspriešanai,» uzsvēra Vilnītis.

Jau ziņots, ka LSDSP par mēra kandidātu izvirzījusi Vilnīti. LSDSP valde ir lēmusi, ka pašvaldību vēlēšanās Rīgā, līdzīgi kā daudzviet citur Latvijā, partija piedalīsies ar savu atsevišķu sarakstu. Kopējs saraksts atbilstoši spēkā esošam līgumam ar līdzšinējo sadarbības partneri Latvijas Reģionu apvienību (LRA) nav iespējams, jo tās izvirzītie noteikumi neatbilst vispārpieņemtām demokrātiskām sadarbības formām, veidojot Rīgas sarakstu. Tas neizslēdz kopēju sarakstu kaut kur citur Latvijā, ja puses par to spēj vienoties.

Piedaloties vēlēšanās Rīgā, LSDSP vēlas atgādināt, ka, pretstatā Rīgā valdošajai, ir arī tāda sociāldemokrātiska partija, kurai «nav sadarbības līguma ar agresīvas kaimiņvalsts valdošo partiju, kurai nav Eiropas Parlamenta deputāta, kurš tur realizē kaimiņvalsts interesēm atbilstošu politiku, bet ir latviskai mentalitātei atbilstoša izpratne par sociāldemokrātiskām vērtībām».

Partija vēlas panākt, lai ikviens varētu lepoties ar Rīgu kā pilsētu, Latvijas galvaspilsētu, lai Rīga veidotos kā galvaspilsēta valstīm ap Baltijas jūru. Sociālo problēmu un infrastruktūras risinājumi nenoliedzami ir svarīgi, taču pašreizējo risinājumu zemā kvalitāte degradē labus nodomus, pauž LSDSP valde.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu