EM: Jārod ilgtermiņa risinājumi elektroenerģijas cenas kāpuma novēršanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Sākot darbu pie valsts pamatbudžeta bāzes izdevumu projekta 2018. līdz 2020.gadam, Ekonomikas ministrijas (EM) prioritātes ir nepalielināt elektroenerģijas cenas patērētājiem un turpināt mājokļu galvojumu atbalsta programmu ģimenēm ar bērniem.

Tāpat EM vēlas stiprināt Konkurences padomes un enerģētikas un tautsaimniecības attīstības sektoru kapacitāti.

EM aģentūrai LETA pavēstīja, ka svarīgi rast risinājumu, kā novērst cenu kāpumu elektroenerģijas lietotājiem un turpināt sniegt atbalstu aizsargātajiem lietotājiem, nodrošinot, ka arī turpmākajos gados nepieaug elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes (OIK) apmērs virs 26,79 eiro par megavatstundu (eiro/MWh), kā to paredz arī deklarācija par Māra Kučinska vadītā Ministru kabineta darbību.

«Lai to nodrošinātu, nepieciešamas papildu dotācijas no valsts budžeta 2019.gadā 45,92 miljoni eiro un 2020.gadā - 100,93 miljonu eiro apmērā. Ja šāds risinājums netiks rasts, OIK elektroenerģijas gala patērētājiem 2019.gadā pieaugtu līdz 34,06 eiro/MWh un 2020. gadā līdz 40,25 eiro/MWh, kas nozīmē, ka palielināsies OIK maksājums visiem elektroenerģijas gala lietotājiem, kā arī tiks atņemts būtisks atbalsts aizsargātajiem lietotājiem,» klāstīja EM.

Ministrijā atgādināja, ka aizsargātie lietotāji ir trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes (personas), daudzbērnu ģimenes vai ģimenes (personas), kuru aprūpē ir bērns ar invaliditāti, personas ar I invaliditātes grupu, kuras lieto elektroenerģiju savas mājsaimniecības vajadzībām.

Tāpat, pēc EM vēstītā, lai ik gadu neatkārtotos diskusija par mājokļu galvojumu atbalsta programmas turpināšanu vai neturpināšanu, nepieciešams rast risinājumu, kā pastāvīgi nodrošināt nepieciešamo finansējumu programmas turpināšanai. Ieņēmumiem no uzturēšanās atļauju izsniegšanas ārzemniekiem ir tendence samazināties - vidēji gadā tie ir vien 2,5 miljoni eiro, kas ir paredzēti ne tikai mājokļu galvojumu programmas nodrošināšanai, bet arī izdevumiem par Uzturēšanas atļauju reģistra uzturēšanu un par bezprocenta obligāciju uzskaiti un norēķinu nodrošināšanu.

Ņemot vērā līdzšinējo programmas darbību un iedzīvotāju interesi par to, EM aprēķinājusi, ka programmas turpināšanai 2018.gadā nepieciešami 4,6 miljoni eiro, 2019.gadā 5,26 miljoni eiro un 2020.gadā 5,99 miljoni eiro. Ar šo finansējumu izdotos nodrošināt, ka 2018. gadā atbalstu mājokļa iegādei saņems 4060 ģimenes ar bērniem, 2019.gadā 4460 ģimenes un 2020.gadā - 4900 ģimenes.

Vienlaikus diskusijās par valsts pamatbudžeta bāzes izdevumu projektu turpmākajiem trijiem gadiem EM vēl viena prioritāte ir stiprināt kapacitāti Konkurences padomē un enerģētikas un tautsaimniecības attīstības sektoros.

Kā ziņots, Ministru kabinets šodien ārkārtas sēdē atbalstīja rīkojuma projektu par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2018., 2019. un 2020.gadam, kā arī valsts budžeta likumprojekta 2018.gadam sagatavošanas grafiku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu