Caur Latviju uz Vācijas banku, kas saistīta ar Trampu, plūdusi Krievijā atmazgāta nauda

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vācijas «Deutsche Bank», kas aizdevusi Trampam 300 miljonus dolāru, spēlējusi nozīmīgu lomu naudas atmazgāšanas skandālā, kuru veikuši Krievijas noziedzīgās pasaules pārstāvji ar saikni Kremlī.

«Deutsche Bank» ir viena no Rietumu bankām, kas laika posmā no 2010. līdz 2014. gadam apstrādājusi miljardiem dolāru noziedzīgas izcelsmes naudas caur Latviju, atklājis Lielbritānijas medijs «The Guardian».

Tiesībsargājošās iestādes izmeklē, kā grupa krievu ar politiskām saiknēm varēja caur Apvienotajā Karalistē reģistrētiem uzņēmumiem atmazgāt miljardiem dolāru. Uzņēmumi cits citam devuši fiktīvus aizdevumus, kurus galvojuši Krievijas uzņēmumi.

Uzņēmumi šos «parādus» nespētu atmaksāt, tāpēc tiesneši Moldovā veica tiesu nolēmumu, izpildot spriedumu. Tas atļāvis legāli no Krievijas bankas kontiem uz Moldovu pārskaitīt milzīgas naudas summas. No turienes nauda tālāk nosūtīta uz Latviju – bēdīgi slaveno «Trasta komercbanku».

Vācijas lielākais aizdevējs «Deutsche Bank» šajā shēmā līdz 2015. gadam darbojās kā «Trasta komercbankas» korespondentbanka. Tas nozīmē, ka Vācijas banka «Trasta komercbankas» Krievijas klientiem-nerezidentiem nodrošināja pakalpojumus dolāros. Šie pakalpojumi tika izmantoti, lai naudu no Latvijas pārvirzītu uz citām bankām visā pasaulē.

No 2014. gada tikai divi Rietumu aizdevēji bija gatavi pieņemt starptautiskos dolāru pārskaitījumus no Latvijas bankām. Tie bija «Deutsche Bank» un Vācijas «Commerzbank». Taču 2015. gada septembrī «Deutsche Bank» savus korespondentpakalpojumus atcēla.

Pēc pusgada «Trasta komercbanka» tika slēgta. Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) Atbilstības kontroles departamenta direktore Maija Treija toreiz sacīja, ka caur «Trasta komercbanku» nosūtītā nauda ir «vai nu zagta, vai iegūta noziedzīgā ceļā». Šī banka tikusi izmantota kā «transportlīdzeklis», lai no bijušās Padomju Savienības naudu iepludinātu «ES finanšu sistēmā», skaidroja M.Treija.

«Deutsche Bank» 2012. gadā pārtraukusi attiecības arī ar otru «Globālajā laundromātā» iesaistītu banku – Moldovas «Moldindconbank».

Februārī parādījusies informācija, ka «Deutsche Bank» slepeni bija pārbaudījusi vairākus Donalda Trampa ņemtus aizņēmumus, lai pārliecinātos par saistību ar Krieviju. Tramps «Deutsche Bank» ir parādā aptuveni 300 miljonus dolāru.

«Deutsche Bank» no komentāriem atteicās. Avoti atklāj, ka banka nav konstatējusi pierādījumus par saistību ar Maskavu. Tas attiecas arī uz citiem Trampa ģimenes locekļiem, kuri arī ir «Deutsche Bank» klienti, – ASV prezidenta meitu Ivanku Trampu, viņas vīru Džaredu Kušneru un viņa māti Šerilu Štadtmaueri.

Janvārī Apvienotā Karaliste un ASV «Deutsche Bank» piesprieda rekordlielu sodu – 630 miljonus dolāru – par dalību citā naudas atmazgāšanas skandālā tās Maskavas filiālē. Banka nespēja novērst 10 miljardu dolāru atmazgāšanu sarežģītā operācijā. Pārtikušie krievi, kuri bijuši iesaistīti šajā shēmā, nav identificēti.

«Deutsche Bank» privātbaņķieru nodaļa, kas aizdeva naudu Trampam, arī figurē «Globālā laundromāta» shēmā. Avoti min, ka daudzi no tās klientiem ir bagāti krievi. Saskaņā ar Vācijas medija «Süddeutsche Zeitung» rīcībā esošo informāciju «Deutsche Bank» «Globālajā laundromātā» 209 transakcijās apstrādājusi vairāk nekā 24 miljonus dolāru.

ASV bāzētā neatkarīgā organizācija Korupcijas un organizētās noziedzības izpētes centra («The Organized Crime and Corruption Reporting Project», OCCRP) un «Novaja gazeta» rīcībā esošā informācija liecina, ka liela daļa no šīs naudas aizgājusi necaurskatāmos ofšora uzņēmumos, savukārt pārējais iztērēts luksusa preču iegādei – dimantiem, ādas jakām un mājas kinozāles aprīkojuma iegādei.

Piemēram, viens no «Deutsche Bank» turīgākajiem klientiem iztērējis 500 000 dolāru juvelierizstrādājumu veikalā. Šo maksājumu veicis Londonā reģistrēts un «Globālajā laundromātā» figurējošs uzņēmums «Seabon Limited». Caur to kopsummā izgājuši vairāk nekā 9 miljardi dolāru.

Bieži paskaidrojums liela apmēra maksājumiem ir viltots. Piemēram, nauda, kas iztērēta par luksusa pulksteņiem, marķēta kā maksājums par datoraprīkojumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu