ANO eksperti: Dienvidsudānā 100 000 cilvēku draud bada nāve, kamēr valdība pērk ieročus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dienvidsudānas valdība vismaz pusi sava budžeta iztērē par drošību un ieročiem, lai gan valstī 100 000 cilvēku draud nāve no bada, ko izraisījusi galvenokārt valdības militāro operāciju pastiprināšanās, teikts jaunā ANO ekspertu ziņojumā.

Eksperti, kas novēro ANO sankcijas pret pasaules jaunāko valsti, paziņoja" ka vēl viens miljons cilvēku ir tuvu badam, bet to cilvēku skaits, kam ļoti vajadzīga pārtika, var pieaugt līdz 5,5 miljoniem "sausuma sezonas kulminācijā jūlijā, ja nekas netiks darīts, lai ierobežotu pārtikas krīzes smagumu un plašumu."

Neraugoties uz Dienvidsudānas poltiiskās, humānās un ekonomiskās krīzes mērogu, ekspertu komisija turpina atrast liecības par to, ka Dienvidsudānas prezidenta Salvas Kīra spēki SPLA turpina iepirkt ieročus, teikts ekspertu ziņojumā ANO Drošības padomei.

Eksperti aicināja Drošības padomi noteikt ieroču embargo pret Dienvidsudānu, papildināt ANO sankciju melno sarakstu, kurā minētie cilvēki bloķē miera centienus un humānās palīdzības piegādi, un atbalstīt ANO Komisijas par cilvēktiesībām Dienvidsudānā ieteikumu sākt starptautisku izmeklēšanu par visnopietnākajiem noziegumiem, kas izdarīti Dienvidsudānā kara laikā.

Dienvidsudāna ieslīga etniskā vardarbībā 2013.gada decembrī, kad dinku tautības pārstāvim Kīram lojālie spēki sāka cīņu pret bijušo viceprezidentu Rieku Mačaru, kurš ir nueru tautības. 2015.gada augustā parakstīta un ASV atbalstīta miera vienošanās izjuka pērnā gada jūlijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu