Namībijas ciltis sūdz Vāciju ASV tiesā par koloniālisma laikmeta genocīdu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Namībijas herero un namu cilšu pārstāvji ceturtdien iesūdzēja Vāciju tiesā Ņujorkā par tās īstenotu koloniālisma laikmeta genocīdu pret viņu priekštečiem.

Vācu koloniālās kundzības laikā tagadējās Namībijas teritorijā no 1904. līdz 1908.gadam tika nogalināti desmitiem tūkstoši herero un namu, kas bija sacēlušies pret kolonizatoriem.

Vācija un Namībija pēdējos divus gadus ir vedušas sarunas, lai pieņemtu kopīgu deklarāciju par šiem slaktiņiem.

Ciltis janvārī ierosināja kolektīvu lietu tiesā, pieprasot kompensāciju par «neaprēķināmu kaitējumu» un pieprasot tās iekļaut abu valstu sarunās.

Apmēram 15 šo cilšu pārstāvji, kas ieradās no Namībijas, Kanādas un ASV vidējiem rietumiem, ceturtdien guva pirmo uzvaru, kad tiesnese Lora Teilore Sveina noteica nākamo tiesas sēdi 21.jūlijā.

Lai gan dažas Vācijas amatpersonas ir atzinušas genocīda faktu, valdība nav nākusi klajā ar oficiālu deklarāciju.

Berlīne ir atkārtoti atteikusies maksāt tiešas reparācijas un paziņojusi, ka tās piešķirtā attīstības palīdzība Namībijai simtiem miljonu eiro apmērā kopš Namībijas neatkarības iegūšanas 1990.gadā ir bijusi «visu namībiešu labā».

Ārlietu ministrijas preses sekretārs raksturoja šo palīdzību kā «dāsnu», sakot, ka tā ietver «rekordlielas» summas uz vienu cilvēku un norāda uz Vācijas «atbildību».

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu