52 gadu vecumā mirusi Latvijā ilgstoši dzīvojusī olimpiskā čempione vingrošanā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/alesadam

Šonedēļ 52 gadu vecumā mirusi 1980.gada olimpiskā čempione vingrošanā Jeļena Naimušina, kura 15 sava mūža gadus nodzīvoja Latvijā, vēsta portāls «intlgymnast.com».

Naimušina 1964.gadā piedzima Askizas ciematā Krasnojarskas apgabalā, un bērnībā viņai konstatētas sirds problēmas, tāpēc ārsts mātei ieteicis meitu vest uz vingrošanas nodarbībām, lai viņa uzlabotu veselību.

Pagājušā gadsimta septiņdesmito gadu vidū viņa jau bija talantīga junioru sportiste, bet 1978.gadā sāka startēt pieaugušo konkurencē, izcīnot trešo vietu PSRS čempionātā daudzcīņas ieskaitē. Savukārt gadu vēlāk viņa PSRS izlasei palīdzēja gūt sudrabu pasaules čempionātā.

1980.gadā Naimušina 15 gadu vecumā piedalījās Maskavas olimpiskajās spēlēs, palīdzot PSRS vingrotājām tikt pie zelta komandu sacensībās, un viņa bija komandas jaunākā dalībniece. 1981.gadā Naimušina sacensībās startēja vairs tikai pāris reižu un 1982.gadā nopietnas muguras traumas dēļ noslēdza sportistes karjeru.

1986.gadā viņa pārcēlās uz Latviju kopā ar savu vīru Andri Zelču-Ločmeli, kurš bija pasaules junioru čempions riteņbraukšanas trekā. Viņiem piedzima trīs bērni Toms, Filips un Linda, bet pāris vēlāk izšķīries un pēc 15 gadiem Latvijā Naimušina kopā ar meitu atgriezusies Krasnojarskā, vēsta portāls.

Turpinājumā Naimušina dzīvojusi Tulā, bet, neskatoties uz panākumiem sportā, viņai nav izdevies sākt veiksmīgu treneres karjeru.

«Viņai bija trīs bērni, un izlēma fokusēties uz ģimeni, nedomājot par karjeru,» izteicies viens no Naimušinas pirmajiem treneriem Valentīns Ševčuks. «Vēlāk, kad bērni ir izauguši, nav viegli atrast sevi elites sportistu trenēšanā.»

Kā vēsta portāls, Naimušinas vecākais dēls tagad dzīvo Vācijā, otrs dēls Londonā, bet meita pēc skolas beigšanas atgriezusies Latvijā.

«Kā redzat, mani bērni izkaisīti pa pasauli, bet es sevi joprojām uzskatu par sibīrieti no Krasnojarskas,» viņa teikusi 2013.gadā.

«Es ar lielām grūtībām pieradu pie Latvijas. Kamēr bija Padomju Savienība, strādāju tur par treneri, bet pēc tam vairs nevarēju nekur iekārtoties un audzināju bērnus,» Naimušina stāstījusi 2011.gadā. «Kad aizvedu savus bērnus Latvijā uz liceju, mani atpazina viena krieviete un viņa izstāstīja pārējām mammām, ka esmu olimpiskā čempione. Tulā Lindas draudzenes uzzināja par mani internetā, un viņu mammas bija šokā.»

Krasnojarskā jau kopš 1984.gada katru novembri notiek vingrošanas sacensības par godu Naimušinai.

Atvadīšanās no kādreizējās sportistes sestdien notiks Krasnojarskā.

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
    Redaktors iesaka
    Nepalaid garām!
    Uz augšu