Eksperti: Ventspils vēlēšanas šogad varētu būt interesantas - Lembergs vai Kristovskis?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Politikas un korupcijas eksperti uzskata, ka Vienotības politiķa Ģirta Valda Kristovska pieteikums kandidēt uz Ventspils mēra amatu ir vērtējams pozitīvi, jo šāds konkurents ar pieredzi valsts pārvaldē kā oponents pašreizējam Ventspils mēram padara vēlēšanas šajā pilsētā interesantākas un var nest pārmaiņas un dot jaunus impulsus šajā ostas pilsētā.

Politologs Jānis Ikstens atgādina par jaunākajos socioloģijas pētījumos redzamo, ka ventspilnieku vērtējums par pašreizējo pilsētas vadību kļūst arvien kritiskāks. «Skandālu ir bijis pārpārēm. Ir arī ostas problēmas, krīt kravu apgrozījums, domstarpības ar uzņēmējiem. Tas viss ir sekmējis to, ka sabiedrība sāk organizēties,» norāda politologs.

Ikstens ir pārliecināts, ka Kristovskis, ņemot vērā viņa pieredzi politikā gan aizsardzības un ārlietu ministra amatā, gan Saeimā, ir nopietns pieteikums veselīgai konkurencei par varas grožiem šajā pilsētā. «Kristovskis ir zināms jēdziens Latvijas politikā. Ilggadējs un daudzkārtējs ministrs, kurš ir bijis ļoti svarīgs Latvijas dalībai NATO, kurš šo procesu veiksmīgi koordinējis un novedis līdz galam. Viņš ir labi zināma figūra,» atzīst politologs.

Runājot par pašreizējam mēram Aivaram Lembergam piedēvētajiem nopelniem Ventspils attīstībā, eksperts atgādina, ka viņš ir ļoti turīgas tranzīta pilsētas galva. «Mans Lemberga izveicības tests ir ārkārtīgi vienkāršs –

ieceliet viņu par, piemēram, Alūksnes mēru, un tad paskatīsimies, ko viņš var izdarīt,»

atgādinot, ka viņš Ventspili uzspodrinājis ar ievērojamiem nodokļu ieņēmumiem, ko pilsētai lielā mērā nodrošina dabiski neaizsalstoša osta.

Runājot par Kristovska iespējām līdzvērtīgās pozīcijās ar pašreizējo mēru startēt uz mēra amatu, Ikstens atgādina 2009.gada pašvaldību vēlēšanas, kad Kristovskis ar savu personību lielā mērā «ievilka» savu politisko spēku Rīgas domē, atstājot aiz strīpas odiozo Ainaru Šleseru, kurš iekļūšanai pašvaldībā pat «brauca debesīs».

Sabiedrības par atklātību Delna direktors Jānis Volberts ir pārliecināts, ka opozīcijas kļūšana spēcīgākai ir pozitīvi vērtējams fakts. Turklāt varas maiņa pozitīvi vērtējama arī korupcijas kontekstā. «Ne velti publiskajā telpā ir rotācijas instruments, kas preventīvi novērš korupciju un sava dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Vairākus sasaukumus esot pie varas, politiskais spēks un konkrētas personas var sākt izmantot savus paziņas, sadarbības partnerus tādā veidā, kas vairs nav visas sabiedrības, bet šīs personu grupas interesēs,» norāda Volberts, atgādinot, ka tādēļ daudziem publiskiem amatiem ir noteikts maksimālais termiņš. «Tas, ka ilgi pie varas ir viens cilvēks ar dažiem partijas un interešu biedriem, nerada veselīgu saimniecisko un politisko vidi Ventspilī,» uzskata Delnas pārstāvis.

Žurnālists Kārlis Streips arī pozitīvi vērtē faktu, ka kāds ir gatavs konkurēt ar ilggadējo Ventspils mēru.

«Tas ir augsts, augsts kalns, pa kuru kāpt, bet vēl ir vairāki mēneši laika, redzēsim, kas tur sanāks.

Viņš pozitīvi vērtē faktu, ka Kristovskis ir ventspilnieks, kas tur savulaik mācījis ģeogrāfiju, līdz ar to varētu būt populārs vietējo iedzīvotāju vidū.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu