Bīstams skaistums: Austrālijas piekraste tumsā spīd

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Neparastas ainas paveras Tasmānijas salas piekrastē, kur planktons pašaizsardzības nolūkos kļuvis luminiscējoši zils. Šo parādību tēlaini dēvē arīdzan par «jūras dzirkstēšanu».

Šo fenomenu dēvē par noctiluca scintillans («jūras dzirkstēšana»). To vislabāk var novērot mierīgos un siltos ūdeņos, taču tā nebūt nav laba zīme, jo vēsta par klimata pārmaiņām un ūdens piesārņojumu, raksta Lielbritānijas medijs «The Guardian».

Šādu parādību izraisa lauksaimniecības piesārņojums, un tas var būt postošs jūras ekosistēmai, «Daily Mail» atklāj Džordžijas Universitātes okeanogrāfe Samanta Džoje. Tā esot pieaugoša problēma visā pasaulē.

Planktons un Noctiluca savairojas, kad ūdenī ir pārāk augsts slāpekļa un fosfora līmenis. Noctiluca ir vienšūņu paveids, kas ēd planktonu un kuru savukārt ēd citi jūras dzīvnieki. Tieši tāpēc šā vienšūņa savairošanās var veicināt toksīnu akumulāciju barības ķēdē. Turklāt augstais amonjaka līmenis no «dzirkstošajiem» reģioniem atbaida zivis, tāpēc tiek nodarīts kaitējums arīdzan zvejniecības nozarei.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu