Mīts vai patiesība: mutes dobums – netīrākā vieta organismā?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Visticamāk, katrs no mums kādreiz ir dzirdējis dažādus apgalvojumus, ka mutes dobums ir visnetīrākā vieta cilvēka organismā. Mēģināsim saprast, vai šis apgalvojums patiešām ir patiess un kas tad īsti šo netīrību var radīt?

Mutē ir līdz pat 1000 dažādu baktēriju

Mutes dobumā dzīvo 500 līdz 1000 dažādu baktēriju sugu. Jāsaprot, ka lielākā daļa šo baktēriju ir nekaitīgas un veido normālo mutes mikrofloru. Tomēr daļa no šiem mikroorganismiem var radīt zobu bojājumus, smaganu saslimšanas, kā arī citas, ar mutes dobumu nesaistītas slimības. Bez baktērijām mūsu organismā atrodami arī vīrusi un sēnītes. Ilgstoša antibakteriālo līdzekļu, arī mutes skalojamo lietošana var samazināt baktēriju skaitu, tā ļaujot attīstīties sēnīšu infekcijai. Jebkuras izmaiņas organisma līdzsvarā un imunitātes pazemināšanās var veicināt vienas mikroorganisma sugas savairošanos, tā izraisot saslimšanu. Piemēram, pie nelielas saaukstēšanās un kakla sāpēm visbiežāk vainojamas baktērijas, kas jau ilgu laiku dzīvojušas mutes dobumā, bet, samazinoties organisma aizsargspējām, tās spēj radīt iekaisumu mutes un rīkles gļotādā.

Svarīgs līdzsvars

Harmonija un līdzsvars ir svarīgs ne tikai darbā, dienas ritmā vai savstarpējās attiecībās. Līdzsvars nepieciešams visiem mūsu dzīvības procesiem un katrai organisma šūnai. Labās baktērijas ir viens no šā līdzsvara pamatnoteikumiem arī mutes dobumā. Šo līdzsvaru var izjaukt ogļhidrātu lietošana, PH izmaiņas, dažādas skābes un slikta mutes dobuma higiēna. Dažu dienu laikā uz zoba virsmas var savairoties simtiem miljonu baktēriju. Svarīgi saprast – arī ļoti labas higiēnas gadījumā mutes dobumā mīt miljoniem baktēriju, bet šajā gadījumā muti nevaram nosaukt par netīru. Baktērijas ir pat vajadzīgas veselīga mutes dobuma uzturēšanai. Tomēr, nerūpējoties par saviem zobiem un smaganām, šis līdzsvars tiek izjaukts.

Foto: Publicitātes foto

Kā cīnīties pret zobu aplikumu?

Aplikums, zobārstniecībā saukts arī par biofilmu, ir mikroorganismu kopums, kurā pastiprināti savairojas tieši skābi mīlošas baktērijas, kas bojā jeb demineralizē zoba audus. Ja aplikums netiek notīrīts, tad siekalās esošās minerālvielas to pārvērš zobakmenī – tās pašas baktērijas, to radītie blakusprodukti, ēdienu paliekas, kalcija sāļi kopā veido cietu masu, ko notīrīt spēs vienīgi zobu higiēnists. Tieši šā iemesla dēļ nevajadzētu uzskatīt zobakmeni par normālu parādību.

«Zobakmens ir rezultāts sliktai mutes dobuma higiēnai. Kārtīgi tīrot zobus divas reizes dienā, zobakmens neveidojas. Protams, svarīga ir tīrīšanas tehnika, lietotie līdzekļi un zināšanas. Saprotot, ka aplikums ir mikroskopisku organismu kopums, ir skaidrs, ka to nespēsim noņemt ar pāris haotiskām birstes kustībām. Ir zinātniski pierādīts, ka vislabāk aplikumu spēj noņemt elektriskā zobu birste,» stāsta zobārste Anete Sopule.

Foto: Publicitātes foto

Philips radījis zobu birsti ar īpaši efektīvu Sonic tehnoloģiju, kas spēj sašķelt aplikumu pat 3 mm attālumā no birstes galviņas. Dažādi pētījumi liecina, ka 2 minūšu laikā Philips Sonicare spēj veikt vairāk kustību nekā manuālā birstīte nedēļā. Tieši birstītes kustību ātrums un amplitūda nodrošina līdz pat 10 reizes efektīvāku aplikuma noņemšanu, nekā to spēj manuālā zobu birste. Tīrīšanas laikā zobu pasta tiek efektīvi sajaukta ar siekalām, veidojot ar skābekli bagātas putas. Smaganu kabatās esošās baktērijas ir īpaši jutīgas pret skābekli, tāpēc šāda tīrīšana efektīvi samazina šo baktēriju radīto smaganu iekaisumu – gingivītu. Arvien vairāk zobārstu rekomendē zobu tīrīšanai izmantot Philips Sonicare zobu birsti. Arī pacienti, kuri izmēģinājuši Philips Sonicare, atzīst, ka higiēna strauji uzlabojas, kārtīgi iztīrīt zobus kļuvis vieglāk un sajūta pēc zobu tīrīšanas līdzinās mirklim pēc zobu higiēnista apmeklējuma.

A.Sopule uzsver: «Neļauj savam mutes dobumam kļūt par netīrāko vietu organismā, rūpējies par saviem zobiem un smaganu veselību katru dienu! Tavs organisms būs Tev pateicīgs!»

Philips Sonicare

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu