Seši veidi, kā pieklājīgi un vienkārši atteikt lūgumam

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Nav nekas slikts, ka jūs kādreiz izpalīdzat kādam kolēģim vai paziņai, problēmas sāk rasties tad, kad šādi lūgumi kļūst regulāri, bet jūs nespējat šiem lūdzējiem atteikt.

Cilvēki, kuri, neskatoties uz savu nevēlēšanos pildīt kāda cilvēka lūgumu, parasti nespēj atteikt sava maigā un neizlēmīgā rakstura dēļ, patiesībā ļoti vēlas pateikt «nē», bet tik ļoti baidās, ka lūdzējs varētu apvainoties vai ka atsakot viņš nostādīs šo cilvēku neērtā stāvoklī, ka paši sevi piespiež darīt to, ko tie nemaz nevēlas.
Ir cilvēki, kuri baidās atteikt, jo tiem šķiet, ka sekos kāda nepatīkama reakcija. Un tik tiešām, reizēm atteikums var izraisīt negatīvu reakciju - no rupjības līdz pat draudzīgo attiecību saraušanai.
Vēl daži cilvēki nespēj atteikt, jo gluži vienkārši baidās kļūt nevienam nevajadzīgi.
Nereti, sakot «nē», mēs iegūstam nedraugus. Tomēr ir vērts atcerēties, kas tad jums ir svarīgāk – atteikt un varbūt aizvainot kādu, vai uzņemties apgrūtinošus papildu pienākumus, kas jums nemaz nebūtu jādara un kas vēl turklāt apgrūtina savu pienākumu veikšanu.

Sakot «nē», ir vērts atcerēties, ka:
a) šis vārds var jūs pasargāt no problēmām;
b) var nozīmēt «jā», ja nespēsiet to pateikt pietiekoši pārliecinoši;
c) veiksmīgi cilvēki biežāk saka «nē» nekā «jā»;
d) atsakot to, ko nevarat vai negribat darīt, jutīsieties kā uzvarētājs.
Ir vairāki vienkārši veidi, kā pieklājīgi atteikt un kuri ir pa spēkam ikvienam.

1. Atklāts atteikums
Daži cilvēki domā: atsakot tiem ir noteikti jānorāda arī sava atteikuma iemesls. Tas ir kļūdains pieņēmums. Pirmām kārtām jau tāpēc, ka paskaidrojums izskatīsies kā attaisnojums, bet attaisnojums dos lūdzējam veltīgu cerību, ka jūs varētu mainīt savu nostāju. Otrkārt, ne vienmēr ir iespējams nosaukt atteikuma iemeslu. Tomēr, ja jūs to izdomāsiet, tad šādi meli var tikt atmaskoti, un tas nostādīs neveiklā stāvoklī gan jūs, gan lūdzēju. Bez tam, sakot nepatiesību, cilvēki bieži sevi nodod ar mīmiku un balsi. Tāpēc labāk nefantazēt un vienkārši pateikt «nē» bez jebkādām piebildēm. Ja tomēr vēlaties kaut kā mīkstināt savu atteikumu, varat piemetināt, ka nespējat to izdarīt, ka negribat ar to nodarboties vai ka jums tam nav laika.
Ja cilvēks tomēr neņem jūsu vārdus vērā un turpina uzstāt, vienkārši sakiet tos pašus vārdus pēc katra viņa monologa. Nevajag šo cilvēku pārtraukt vai uzdot tam jautājumus, vienkārši sakiet «nē».

2. Līdzjūtīgais atteikums
Šo paņēmienu var izmantot, lai atteiktu tādiem cilvēkiem, kuri ir tendēti panākt savu, izraisot žēlumu un līdzjūtību. Šādā gadījumā ir vērts parādīt, ka jūtat šim cilvēkam līdzi, tomēr nevarat viņam palīdzēt. Šādos gadījumos noder vārdi no sērijas: «Man ļoti žēl, tomēr es nekādi nespēju jums palīdzēt» vai «es redzu, ka jums nav viegli, tomēr atrisināt šo jūsu problēmu es nespēšu».

3. Pamatots atteikums
Šis ir samērā pieklājīgs atteikums, un to var izmantot jebkuros apstākļos, gan formālos, gan neformālos. Šis atteikums derēs, gan lai atteiktu vecākiem cilvēkiem, gan lai atteiktu augstākstāvošiem kolēģiem.
Izmantojot šo atteikumu, nosauciet patieso iemeslu, kāpēc nevarat izpildīt šā cilvēka lūgumu. Piemēram: «Es nevaru to izdarīt, jo man rīt ir jāiet ar bērnu uz teātri.»
Būs vēl pārliecinošāk, ja jūs nosauksiet nevis vienu, bet trīs iemeslus, kāpēc nevarat izpildīt lūgumu. Šis atteikums tā arī tiek dēvēts – atteikums trīs iemeslu dēļ. Galvenais tā izmantošanā ir īss atteikuma iemesla formulējums. Tas vajadzīgs tāpēc, lai lūdzējs ātri saprastu atteikuma iemeslu.

4. Atliktais atteikums
Šo atteikumu var izmantot cilvēki, kuriem ir grūti kādam atteikt un kuri parasti visam piekrīt gandrīz automātiski. Šādi cilvēki bieži šaubās par savu taisnību, un tiem ir tendence uz bezgalīgu savas rīcības analīzi.
Atliktais atteikums ļauj apdomāt situāciju un nepieciešamības gadījumā vērsties pie draugiem pēc padoma. Šā atteikuma jēga ir tajā, ka nesakāt «nē» uzreiz, bet gan palūdzat laiku lēmuma pieņemšanai. Tas savukārt ļauj nodrošināties pret neapdomātu rīcību.
Šāds atteikums varētu skanēt aptuveni šādi: «Es jums nevaru tagad atbildēt, jo neatceros savus plānus. Iespējams ka tajā dienā man ir sarunāta kāda tikšanās. Man ir jāpaskatās savs plānotājs, lai to noskaidrotu» vai arī «man ir jāpakonsultējas ar ģimeni», vai «man ir jāpadomā, es jums atbildēšu vēlāk». Šādi var atteikt uzstājīgiem un parasti atteikumu nepieņemošiem cilvēkiem.

5. Kompromisa atteikums
Šādu atteikumu var saukt par daļēju atteikumu vai par pus atteikumu. Ja vēlaties cilvēkam palīdzēt, tomēr izpildīt viņa lūgumu ne pilnībā, bet tikai daļēji, tikai to, kas jums liekas reāli izdarāms, tādā gadījumā jums ir precīzi jānorāda, ko palīdzēsiet un ko nepalīdzēsiet. Piemēram: «Es varu aizvest tavu bērnu līdz skolai, bet lai viņš astoņos jau ir gatavs» vai «es varu tev palīdzēt ar dzīvokļa remontu, bet tikai sestdienās no 12:00 līdz 16:00». Ja lūdzēju šādi jūsu noteikumi neapmierina, jūs ar mierīgu sirdi varat viņam atteikt.

6. Diplomātiskais atteikums
Šāds atteikums ietver pieņemama risinājuma meklēšanu. Mēs atsakāmies darīt to, ko nevaram vai negribam, bet tā vietā kopā ar lūdzēju meklējam problēmas risinājumu.
Piemērs: «Es tev nevaru palīdzēt, bet man ir kāds paziņa, kurš nodarbojas ar šādu jautājumu risināšanu».
Gribas vēl tikai piebilst, ka šīs atteikuma tehnikas ir domātas tikai tādiem cilvēkiem kuri uzskata, ka visi pārējie cilvēki ir radīti tikai tam lai tiem palīdzētu to problēmās un darbos. Normālos apstākļos cilvēkiem ir jāpalīdz, jo paši varat nonākt sarežģītās situācijās, kurās jums būs jālūdz kādam palīdzība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu