Chivas Regal: Garšas, ko cilvēks sajūt viskijā, atspoguļo cilvēka personību

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: reklāmas materiāls

Viskija zīmols Chivas Regal organizēja meistarklasi, kurā zīmola pārstāvis Edgars Grišulis piedāvāja intensīvu, izglītojošu un atraktīvu informāciju par Chivas Regal viskija zīmolu, Skotijas single malt jeb viena iesala viskijiem un blendētajiem jeb jauktajiem viskijiem. Meistarklases apmeklētājiem bija iespēja ne tikai izzināt dažādu Skotijas reģionu viena iesala viskiju garšas, krāsas un smaržas, bet arī ekskluzīvi uzjaukt savu blendēto viskiju, kas, kā izrādās, atspoguļo katra jaucēja personību. Meistarklasē piedalījās tādi sabiedrībā pazīstami cilvēki kā Andris Bulis, Linda Tellgrena, Dāvis Sakne, Mārtiņš Kapzems un citi.

Arī tev ir iespēja apmeklēt šādu meistarklasi. Dodies uz Chivas Regal Facebook lapu, piedalies konkursā, atzīmējot, ka esi ieinteresēts šajā pasākumā, un laimē iespēju apgūt jaunas zināšanas un unikālu pieredzi par Super Premium klases skotu viskiju Chivas Regal.

Vairāk par konkursu šeit:

Skotu viskiji jeb skočs iedalās divās lielās grupās - single malt (viena iesala) un blended - blendētie jeb maisītie viskiji. Single malt viskiji tiek radīti tikai vienas teritorijas jeb saimniecības ietvaros. Turpretim blendētos viskijus, kāds ir Chivas Regal, jauc no dažādiem viena iesala viskijiem un graudu viskija, lai iegūtu kāroto garšu un smaržu buķeti.

Veidot Chivas Regal viskija nemainīgo garšu gadu no gada ir māksla, kas nav pa spēkam katram viskija ražotājam. Sekojot tēva un vectēva tradīcijām, par Chivas Regal galveno jaukšanas speciālistu jau kopš 1989. gada strādā Kolins Skots, kurš izsver katru garšas, smaržas un krāsas niansi, kopā veidojot perfektu un nemainīgu garšas kvalitāti.

Single malt viskiji

Lai radītu single malt viskiju, visā pasaulē tiek izmantots ļoti līdzīgs ražošanas process. Galvenā pamata izejviela ir miežu graudi, kas sākumā tiek uz 2 dienām iemērkti ūdenī un pēc tam izklāti uz iesalnīcas grīdas, veicinot dīgšanas procesu. Šajā procesā rodas fermenti, kas pārvērš cieti fermentējamā cukurā. Lai apstādinātu dīgšanas procesu, graudus izkaltē un saberž, veidojot pulveri, ko ber metāla tvertnēs, klāt lejot uzkarsētu avota ūdeni. Šo maisījumu, ko sauc par misu, lej milzīgās Oregonas priežu koka tvertnēs. Tai klāt pievieno raugu, kurš rūgstot kā vienu no blakusproduktiem veido alkoholu. Šo procesu sauc par fermentāciju, un tā ilgst līdz pat trīs dienām. Pēc šīm trīs dienām tvertnēs ir 8% brāga.

Parasti viskijs tiek destilēts divas reizes. Destilācija notiek milzīgos vara katlos, atdalot alkoholu no ūdens. Pēc pirmās destilācijas alkohola saturs spirtā ir 24%, bet pēc otrās – 68-71%.

Un visbeidzot – destilētos spirtus pilda ozolkoka mucās – Amerikas burbona vai Eiropas šerija mucās un notur ne mazāk kā trīs gadus, piešķirot viskijam raksturīgās krāsas un garšas nianses.

Blendētie viskiji

Blendētie jeb maisītie viskiji, kāds ir Chivas Regal, nāk no vairāku destilētavu viena iesala destilātiem, kuriem papildus tiek pievienots arī graudu viskijs, kura pamata sastāvdaļa ir kukurūzas graudi.

Viena iesala viskija darītavas izmanto pamatā vienas un tās pašas izejvielas - miežus, ūdeni un raugu, taču galarezultāts var būtiski atšķirties. Protams, svarīgi, kādas formas destilācijas ierīcēs viskiju iegūst, kādos pagrabos un mucās to iztur, kā arī liela nozīme ir arī viskija darītavas atrašanās vietai un ražošanas tradīcijām. Skotijas dienvidos jeb Lowland top ļoti viegls, maigs - sievišķīgs viskijs. Atšķirībā no citām viena iesala viskija radīšanas vietām, šeit vēsturiski viskiju destilē pārsvarā trīs, nevis divas reizes. Hailendas (Highlands) viskiji ir pikanti un augļaini, savukārt Ailei (Islay) salā viskija darītavu tuvums jūrai dzērienam dod sāļumu. Pateicoties īpašam kūdras sastāvam šeit tiek radīti paši aromātiskākie Skotijas viskiji. Speisaidas (Speyside) reģionā top elegantāks viskijs, kam raksturīgi augļu garšas un smaržas toņi. Šeit ražots arī viskijs, ko sauc par Chivas Regal viskija dvēseli – Strathisla.

Chivas Regal ar vairāk nekā 44 miljoniem pārdotu litru gadā ir pārdotākais skotu super premium viskijs Eiropā un viens no populārākajiem super premium skotu viskijiem pasaulē. Produktu portfelis, kas ietver tādus viskijus kā Chivas Regal 12, Chivas Regal 18, Chivas Regal Extra un Chivas Regal 25, pēdējos trīs gados kopumā ieguvis vairāk nekā 40 starptautiskus apbalvojumus. Mūsdienās Chivas Regal sasniedzis viskija pilnību – maigu, ar bagātīgām rudens augļu un Skotijas savvaļas zāļu aromātiem, mazliet medainu saldumu, kā arī ilgu un patīkamu pēcgaršu.

Skotijas viskijs ir radies no skotu dzēriena ar nosaukumu «uisge beatha», kas tulkojumā nozīmē dzīvības ūdens. Chivas Regal viskijs dienasgaismu ieraudzīja 19. gadsimtā Ziemeļskotijas pilsētas Aberdīnas tirgotavā, kur saimniekoja divi brāļi – Džeimss un Džons Šivasi (Chivas). Paši pirmie iesala viskiji bija tālu no pilnības, taču brāļi turpināja eksperimentēt, lai uzlabotu viskija garšu, savienojot aromātiskos iesala (malt) un graudu (grain) viskijus. 1909. gadā brāļu Šivasu (Chivas) vārds tika ierakstīts viskija darināšanas vēsturē, radot pasaulē pirmo luksusklases skotu viskiju – 25 gadus izturēto Chivas Regal, kas kļuva par viskija leģendu visā pasaulē.

Latvijā Chivas Regal pārstāv Pernod Ricard Latvia, kas ir 1975. gadā Francijā dibinātā Pernod Ricard uzņēmuma oficiālais pārstāvis Latvijā un savas pastāvēšanas vairāk nekā 15 gados ir iekarojis stabilu pozīciju premium alkohola tirgū Latvijā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu