Kādi ir vēnu varikozes cēloņi?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Hroniskai vēnu mazspējai (HVM) ir multifaktoriāla izcelsme. Tās attīstību veicina dažādi faktori - vieni, kurus cilvēks nevar novērst (vecums, dzimums, iedzimtība u.c.), bet noteikti varam ietekmēt to, kas saistīts ar dzīvesveidu, fiziskām aktivitātēm, lieko svaru, kaitīgiem ieradumiem.

Veselības centra 4 Baltijas Vēnu klīnikas asinsvadu ķirurgs, flebologs Žoržs Žabūrs norāda, ka vēnu problēmas veicina arī ilgstoša piespiedu poza - sēdēšana vai stāvēšana, kad muskuļi nedarbojas, un asinis tiek pumpētas tikai ar sirdsdarbības un elpošanas palīdzību. Tas apgrūtina venozo atteci un vēnām rada lielu slodzi. Tiesa, varētu šķist, ka lielāku ļaunumu nodara sēdēšana, jo stāvot, kaut nedaudz notiek mīņāšanās no vienas kājas uz otru, kas nodrošina vismaz nelielu ikru muskuļu darbību, taču, stāvot, pagarinās šķidruma staba garums vēnu sistēmā un pieaug kāju venozais spiediens. Veselām vēnām tas ir 80 mmHg, staigājot tas samazinās līdz 30mmHg, bet bojātu visu vārstuļu gadījumā tas sasniedz vairākus simtus. Kāju vēnām traucē arī ieradums sēdēt, pārliekot vienu kāju pār otru. Šādi tiek nospiesta paceles vēna un tā vairs nevar normāli funkcionēt. Riska grupā ietilpst šādu profesiju pārstāvji - ķirurgi, operāciju māsas, šoferi, pārdevēji, frizieri, pavāri un ofisa cilvēki. Arī daudzas stundas atrodoties tupus stāvoklī, piemēram, puķu dobē tiek traucēta asins cirkulācija. Arī sportistiem, kad tiek pārslogoti kāju muskuļi, ir lielāka iespējamība iedzīvoties vēnu problēmās. Asinsvadi paplašinās un to funkcionālā spēja samazinās, ja ilgstoši un regulāri (vairāk nekā 4 stundas) uzturas karstumā vai strādā fiziski smagu darbu.

Bez tā, ka vēnu varikozi var izraisīt fiziski bojājumi (jebkura veida kāju trauma vai operācija) ir virkne faktoru, kurus cilvēks nevar ietekmēt, līdz ar to venozās saslimšanas ir neizbēgamas. Venozo slimību profilaksei laikus uzmanība jāpievērš tad, ja vēnu problēmas vērojamas rados. Vēnu varikoze pārmantojas 40-50 procentos gadījumu. Parasti tā iedzimst ik pēc vienas paaudzes, tomēr, tā var pārmantoties no vecākiem. Ja vēnu mazspēja bijusi vienam no vecākiem, 40 procentos gadījumu slimība vēlāk var parādīties arī bērnam. Bet, ja vēnu problēmas novērotas abiem vecākiem, tad arī bērnam vismaz 60 procentos gadījumu pastāv risks pārmantot šo pataloģiju. Ja vēnām ir «labs» materiāls- stiprāki saistaudi, tad vēnas ir elastīgas un spējīgas izturēt lielāku slodzi. Ja tās veidotas no vājiem saistaudiem («nekvalitatīvas gumijas»), tad arī plānais muskuļu slānītis slodzes rezultātā izstiepjas, bet pēc tam vairs nav spējīgs sarauties, ieņemt sākotnējo stāvokli. Cilvēkiem ar vājiem saistaudiem bez vēnu varikozes raksturīgas arī strijas, plakanā pēda, mugurkaula starp skriemeļu disku problēmas, locītavu saišu aparāta vājums. Diemžēl mūsu saistaudu īpašības, kas daļēji ietekmē vēnu izturību, nosaka iedzimtība, un to nav iespējams mainīt.

Vēnu slimību attīstību nosaka cilvēka vecums. Ja 20 gadu vecumā vēnu varikoze ir tikai 3% cilvēku, tad, sasniedzot 60 gadu vecumu, slimība ir aptuveni 30% iedzīvotāju. Tas izskaidrojams ar to, ka, gadiem ejot, veidojas dabisks audu atslābums. Tomēr sievietēm ir divreiz lielāka nosliece uz vēnu slimībām nekā vīriešiem, jo viņu vēnas ir tievākas un saistaudi- vājāki. Arī vēnu varikoze parasti iedzimst meitenēm 2,5 reizes biežāk nekā zēniem. Sievietēm vēnu varikoze visbiežāk parādās jau 30- 35 gadu vecumā. Tomēr, ja slimība ir iedzimta, tā var progresēt meitenēm jau trīspadsmit, četrpadsmit gadu vecumā.

Vēnu varikoze sieviešu dzimumu apdraud vēl citu papildus faktoru dēļ. Lielā mērā tās attīstību nosaka nemitīgās hormonālās svārstības sievietes organismā un hormonālās kontracepcijas lietošana, kas atslābina vēnu sieniņas, izpleš vēnas un līdz ar to palielina venozo spiedienu kājās. Hormonālie preparāti var ietekmēt gan asins recēšanu, gan vēnu sieniņu struktūru, radot vēnu saslimšanām nelabvēlīgu fonu, palielinot trombu veidošanās risku. Ja lieto hormonālo kontracepciju un paralēli vēl smēķē varikozu vēnu gadījumā trombozes risks palielinās desmitkārtīgi.

Sievietēm arī grūtniecība kalpo par riska faktoru. Pirmkārt, pirmajā grūtniecības trimestrī sievietes organismā notiek hormonālas izmaiņas, otrkārt, gaidot mazuli, lai dzemde varētu palielināties, samazinās gludās muskulatūras tonuss. Diemžēl tonuss samazinās arī kāju vēnu sieniņās, līdz ar to tās kļūst vieglāk iestiepjamas. Mazulim augot, tiek nospiestas iegurņa vēnas, tādējādi vēl vairāk apgrūtināta venozā attece. Arī palielināts svars rada papildus slodzi vēnām, kā rezultātā vēnu problēmas var būt izteiktākas nekā tad, ja liekā svara nav.

Veselības Centrs 4 Baltijas Vēnu klīnika ir lielākā, pieredzes bagātākā medicīnas iestāde Latvijā un Baltijā

Baltijas vēnu klīnika

Veselības centrs 4 jaunumi

Dermatoloģijas klīnika ir lielākā un modernākā šāda veida klīnika Latvijā

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu