ASV amatpersonas: «WikiLeaks» publiskotos dokumentus nopludinājuši CIP darbuzņēmēji

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Dokumentus par to, kā ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde (CIP) izmanto viedtālruņu, datoru un citu elektronisko iekārtu uzlaušanas instrumentus, vietnei «WikiLeaks», pārkāpjot drošības noteikumus, nodevuši CIP darbuzņēmēji, pavēstījušas Savienoto Valstu izlūkošanas un tiesībsargājošo struktūru amatpersonas.

Par pārkāpumu, kura rezultātā «WikiLeaks» otrdien varēja publicēt tūkstošiem lappušu informācijas, dienesti bijuši informēti jau kopš pagājuša gada beigām, sacīja divas amatpersonas, kas vēlējās palikt anonīmas.

Amatpersonas arī pauda pārliecību, ka publicētie dokumenti par CIP no 2013. līdz 2016.gadam izmantotajiem elektronisko iekārtu uzlaušanas instrumentiem ir autentiski.

Uzņēmumi, kas darbojas kā CIP darbuzņēmēji, veic pārbaudes, lai noskaidrotu, kuriem darbiniekiem bijusi piekļuve tagad «WikiLeaks» publicētajiem materiāliem, sacīja viena amatpersona, kas ir informēta par izmeklēšanas gaitu.

Uzņēmumi pārskatīs datoru darbību reģistrācijas žurnālus, e-pastus un citu komunikāciju, šādi cenšoties noskaidrot iespējamos vainīgos.

Izmeklētāji fokusējušies uz versiju, ka noplūdē vainojami CIP darbuzņēmēji, nevis Krievijas hakeri, jo līdz šim nav nekādu liecību, ka Krievijas izlūkdienesti mēģinājuši izmantot nopludinātos materiālus pirms to publicēšanas, sacīja otra amatpersona.

Liela problēma drošības jomā ir tā, ka darbuzņēmēju skaits ar piekļuvi augstākās slepenības informācijai ir «eksplodējis» federālā budžeta ierobežojumu dēļ, atzina pirmā amatpersona.

ASV izlūkdienesti nespēj pieņemt pastāvīgus darbiniekus, kas ir nepieciešami, lai neatpaliktu no tehnoloģiskā progresa, piemēram «lietu interneta», kas savieno automašīnas, mājokļa drošības un apkures sistēmas, kā arī citas iekārtas ar datortīkliem, vai arī maksāt ar atalgojumu privātajā sektorā konkurētspējīgas algas, skaidroja amatpersona.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu