Latvijas gaisa kvalitātes tīkla modernizācijā ieguldīs ap € 2 miljoniem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Latvijas atmosfēras gaisa kvalitātes tīkla modernizācijas un pilnveidošanas darbus plānots pabeigt līdz 2018.gada beigām, ieguldot aptuveni divus miljonus eiro, norādīja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) pārstāve Sanita Pelēķe.

LVĢMC plāno modernizēt mērījumu aparatūru un datu savākšanas sistēmu, turklāt Liepājā un Rēzeknē tiks uzstādītas papildu jaunas pilsētas fona stacijas un Rīgā - autotransporta piesārņojuma avotu ietekmes stacija, kas aizvietos Rīgas domes pārvaldībā esošo staciju Kr.Valdemāra ielā.

Pelēķe norādīja, ka patlaban norit darbs pie sadarbības ar pašvaldībām, lai izvērtētu un piemeklētu labākās vietas šo staciju izvietošanā, tostarp tiek izvērtēta arī autotransporta piesārņojuma avotu ietekmes stacijas Kr.Valdemāra ielā pārnešana uz drošāku un atbilstošāku vietu, jo monitoringa stacijas novietojums no uzstādīšanas brīža vairākas reizes radījis problēmas transportlīdzekļiem, galvenokārt autobusiem un trolejbusiem, kā arī pašai stacijai, jo brauktuves platuma un transportlīdzekļu intensitātes dēļ transportlīdzekļi Kr.Valdemāra ielas posmā pārvietojas maksimāli tuvu brauktuves malai, ar spoguļiem aizskarot stacijas konteineru.

Jau ziņots, ka LVĢMC par Eiropas Savienības Kohēzijas fonda finansējumu plāno veikt valsts atmosfēras gaisa kvalitātes un meteoroloģiskā tīkla modernizāciju un pilnveidošanu, kā arī attīstīt valsts virszemes un pazemes ūdeņu monitoringa un kontroles sistēmu.

Projekta pirmajā etapā LVĢMC uzdevumi ir valsts atmosfēras gaisa kvalitātes tīkla un meteoroloģiskā tīkla aprīkojuma modernizācija un tīkla pilnveidošana, kā arī virszemes un pazemes ūdeņu monitoringa mērījumu aprīkojuma iegāde. Modernizējot gan esošās monitoringa stacijas, gan izveidojot jaunas, plānots palielināt vides monitoringa vietu skaitu par vismaz 106 vietām.

Tāpat ziņots, ka, izmantojot Eiropas Savienības Kohēzijas fonda finansējumu 14,15 miljonu eiro apmērā, Latvijā paredzēts uzlabot sabiedrības informētību par vides stāvokļa izmaiņām. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas noteikumu projektā minēts, ka kopējais finansējums projektiem ir 16 643 483 eiro, no kuriem Eiropas Savienības līdzfinansējums ir 14 146 960 eiro, bet valsts budžeta un privātais finansējums kopā veido vismaz 2 496 523 eiro.

Pasākums tiks īstenots ierobežotas projektu atlases veidā - projektus varēs iesniegt LVĢMC un LVAFA, kas kā sadarbības partnerus piesaistot citas valsts iestādes, kas veic valsts vides monitoringu vai kontroli, vai ir nacionālas nozīmes vides informācijas centri.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu