Kas ir hroniska vēnu mazspēja?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto VC4

Hroniska vēnu mazspēja (HVM) ir venozas hipertensijas izraisītu klīnisko simptomu kopums. Kāju vēnu hroniska mazspēja izpaužas ar daudzām pazīmēm, no kurām redzamākās ir vēnu varikoze un venozas trofiskas čūlas*. Starp būtiskajām jāmin arī tūska, ādas hiperpigmentācija apakšstilbos un pie potītēm, ādas bālā atrofija, lipodermatoskleroze un venoza ekzēma. Šo simptomu attīstībā nopietna loma ir arī iekaisumam.

Foto: Publicitātes foto

Hronisku vēnu mazspēju 90% gadījumu izraisa venozais atvilnis. Tas var skart virspusējo, dziļo un/vai perforanto vēnu sistēmu un būt saistīts ar primāru vārstuļu mazspēju (kā tas parasti ir varikozu vēnu gadījumā) vai pēctrombotisku vārstuļu bojājumu. 10% gadījumu to var izraisīt venoza obstrukcija, kas parasti ir pēctrombotiska.

Jāsaprot, ka hroniska vēnu mazspēja nav kosmētiska problēma, bet gan slimība. Tā ietekmē dzīves kvalitāti tāpat kā citas hroniskas slimības un nepiekāpīgi turpina progresēt.

Kā atpazīt hronisku vēnu mazspēju?

Visbiežāk vēnu saslimšanu gadījumā cilvēkus uztrauc neestētisks izskats - vizuāli traucējošas lietas. Protams, ne katra vēna, kas izspiežas caur ādu, ir slima, bet, ja tā ir plata, ja tā veido dažādus bumbuļus, tad gan jādomā par varikozām vēnām. Turklāt arī zirnekļa tīklojums var liecināt par hronisku vēnu mazspēju. Tomēr lielāku uzmanību vajadzētu pievērst sajūtām un simptomiem.

Hroniska venoza mazspēja sākas diezgan nemanāmi ar subjektīviem simptomiem, kurus var sajust dienas beigās. Tā parasti ir smaguma sajūta, tirpšana, sāpes, nogurums kājās. Šie simptomi norāda, ka slimība ir sākotnējā stadijā, kad vēl nav redzamu vai taustāmu varikozu vēnu, paplašināti, mezglaini asinsvadi. Bieži vien šīs sajūtas tiek ignorētas un ārstu neapmeklē, uzlabojot savu pašsajūtu, vienkārši kājas atpūtinot un paceļot uz augšu. Taču tas jau ir pirmais trauksmes signāls, kad ir nepieciešama ārsta palīdzība, lai nepieļautu tālāku slimības attīstību! Venozā spiediena pieaugums rada audu iestiepumu, vēnu izstiepšanos, to sieniņu paplānināšanos un audu trofikas izmaiņas. Pasliktinās audu apgāde ar «barības vielām», rodas pietūkums potīšu un apakšstilbu rajonā. Sākotnēji tūska nav pamanāma, taču, progresējot slimībai, rodas krampji apakšstilbos naktī, dedzināšanas sajūta, nieze, ādas pigmentācijas izmaiņas, ekzēma un nedzīstošas čūlas. Jāatzīst, ka tūska bez vēnu varikozes ir daudz bīstamāka nekā izteikta kāju vēnu varikoze bez tūskas. Cilvēki bieži vien to ignorē vai nodarbojas ar pašārstēšanos, piemēram, atvēsina kājas vai atpūtina, paceļot tās nedaudz augstāk. Tomēr tūska spiediena rezultātā var bojāt asinsvadus, kā arī liecināt par nopietnām saslimšanām. Tai skaitā ilgstošs kājas pietūkums var veicināt trofisku čūlu veidošanos.

Foto: Publicitātes foto VC4
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu