Vīrietim pieprasa maksāt par intīma video nepublicēšanu sociālajos tīklos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcijā «Cert.lv» vērsies kāds vīrietis, kuram pieprasīts maksāt 500 Lielbritānijas mārciņas (579 eiro), lai sociālajos tīklos netiktu publicēts «Skype» video zvans, kurā viņš, sarunājoties ar kādu sievieti no Lielbritānijas, veic intīmas darbības, teikts «Cert.lv» pārskatā par kiberdrošības incidentiem Latvijā.

Kā norādīja «Cert.lv» pārstāvji, krāpnieciskā shēma ir tāda, ka sociālajos tīklos vai iepazīšanās lietotnē tiek piedāvāts iepazīties, tad krāpnieki aicina sarunu turpināt «Skype» platformā, kur lietotājs tiek mudināts veikt dažādas intīmas darbības. Visu notiekošo video zvanu krāpnieki nofilmē.

Konkrētajā gadījumā krāpniece esot bijusi no Lielbritānijas un pieprasīja 500 mārciņas (579 eiro), pretējā gadījumā video tiks izplatīts «Youtube» un tiks nosūtīts visiem vīrieša kontaktiem «Facebook».

«Cert.lv» pārstāvji arī norādīja, ka viņiem ir zināmi vairāki līdzīgi gadījumi, kad sociālo tīklu lietotāji cietuši no šādas krāpniecības, kuras rezultātā nofilmētas un publiski izplatītas viņu pašu darbības. Eksperti atgādina, ka sociālie tīkli ir publiska vide, un jebkura it kā privāta sarakste vai privāti video zvani ir viegli ierakstāmi un publicējami tīmeklī.

Viņi arī iesaka nekādā gadījumā nemaksāt izspiedējiem, jo izspiedēji var draudēt atkārtoti, un pieprasīt lielāku summu.

Ja tomēr šāds incidents ir noticis, «Cert.lv» iesaka pārliecinieties, ka sociālo tīklu un e-pasta paroles ir drošībā, nepieciešamības gadījumā tās jānomaina, lai krāpniekiem nebūtu pieeja sociālo tīklu kontiem, kā arī vērsties policijā.

Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija «Cert.lv» ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un «.lv» domēna vārdu zonā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu