Sieviete 90 gadu vecumā aizbēg no kara šausmām Mosulā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

90 gadus vecā Khatla Ali Abdalaha (Khatla Ali Abdallah) Ziemeļirākā vairāku gadu desmitu garumā ir piedzīvojusi dažādus nemierus, taču Mosulas kaujas esot bijis «briesmīgākais, ko viņai nācies jebkad redzēt». Viņa bija viena no tūkstošiem cilvēku, kuriem veiksmīgi izdevās mērot grūto un bīstamo ceļu, lai aizbēgtu no «Islāma valsts» nocietinājuma pilsētas rietumos.

Virs galvas spindzot snaiperu lodēm, pāri tuksnesim sievieti nesa viņas mazdēli. «Man ir 90 gadi, taču es nebiju piedzīvojusi tādu karu,» viņa sacīja, atrodoties bēgļu nometnē, kur viņu nogādāja Irākas drošības spēki.

Khatla piedzīvojusi Sadama Huseina ceturtdaļgadsimtu ilgo varas periodu, Irākas karu ar kaimiņos esošo Irānu un Kuveitu, kā arī pārcietusi dekādi postošu sankciju. Tam visam sekoja ASV organizētais iebrukums, kas gāza Huseinu un noveda pie gadiem ilga sektantiska kara visā valstī, raksta aģentūra «Reuters».

«Arī Sadama ēras laikā mēs baidījāmies no zvērībām un slepkavībām, taču nekas nav salīdzināms ar šo,» saka sirmā sieviete.

Kopš oktobra militārās kampaņas, lai atgūtu Mosulu no «Islāma valsts», Khatla uzturējusies savās mājās pilsētas dienvidrietumu rajonā, kas tagad atrodas ASV atbalstītā Irākas Pretterorisma dienesta (CTS) pārziņā.

Reizēm viņa patvērās pagrabā kopā ar savām 20 vistām. «Es neesmu zaudējusi nevienu vistu! Mēs bijām iesprostotas pagrabā un varējām dzirdēt, kā lodes atsitas pret vistu aploka metāla jumtu.»

Viņas mazdēli jūdzēm nesa viņu pāri tuksnesim, lai nogādātu viņu CTS teritorijā, no kurienes viņu ar autobusu transportēja uz nometni. «Mēs vienkārši vēlamies tikt prom no šā kara,» viņa sacīja. «Par šo karu runās vēl daudzas paaudzes.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu