DP: 16.marta pasākumi tiks izmantoti mīta uzturēšanai par fašisma atdzimšanu Latvijā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kaspars Meinerts/TVNET

Līdzīgi kā iepriekšējos gados, arī šogad 16.martā notiekošie pasākumi tiks izmantoti, lai uzturētu Krievijas radīto mītu par fašisma atdzimšanu Latvijā, liecina Drošības policijas (DP) rīcībā esošā informācija.

DP pārstāvji portālu TVNET informēja, ka provokāciju riski 16.martā ir līdzīgi kā iepriekšējos gados. Galvenos riskus radot iespējamie centieni diskreditēt Latviju starptautiski, šķelt Latvijas sabiedrību, izplatot tendenciozu un vienpusēju notikuma raksturojumu atbilstoši Krievijas vēstures interpretācijai par notikumiem Otrajā pasaules karā.

DP veic pasākumus informācijas iegūšanai un par identificētajiem riskiem informē valsts augstākās amatpersonas, Rīgas pašvaldības pārstāvjus un Valsts policiju.

Jau ziņots, ka Rīgas domē leģionāru piemiņas dienā 16.martā pasākumus ir pieteikušas biedrības «Daugavas vanagi Latvijā», «Nacionālo karavīru atbalstam», «Latvijas Antinacistiskā komiteja» un privātpersona Kristaps Kašs. Pašvaldība izskatīs pasākumu pieteikumus likumā noteiktajā kārtībā.

Biedrības «Daugavas Vanagi Latvijā» Limbažu nodaļa pieteikusi gājienu un ziedu nolikšanu pie Brīvības pieminekļa. Tas plānots plkst.11, un pieteicējs norādījis, ka tajā piedalīsies ap 100 cilvēku.

Savukārt sapulci pie Brīvības pieminekļa pieteikusi biedrība «Nacionālo karavīru atbalstam». Tā paredzēta laikā no plkst.7 līdz 13, un organizators plāno, ka tajā piedalīsies aptuveni 20 cilvēku.

Tāpat kā citus gadus sapulci pie Brīvības pieminekļa pieteikusi arī biedrība «Latvijas Antinacistiskā komiteja». Sapulce plānota laikā no plkst.10 līdz 14, un tās mērķis būšot pieminēt «Waffen SS» upurus un paust nosodījumu «Waffen SS» noziegumu attaisnošanai. Organizators plāno, ka sapulcē piedalīsies ap 100 cilvēku.

Savukārt Kašs ir pieteicis gājienu/piketu no Strēlnieku laukuma pa Kaļķu ielu līdz Brīvības piemineklim. Pasākuma mērķis būšot godināt vācu bruņotajos spēkos pretlikumīgi iesauktos karavīrus. Organizators paredzējis, ka gājienā piedalīsies ap 30 cilvēku. Piemēram, pērn Kašs vēstulē Rīgas domei tika pavēstījis, ka vēlas 9.maijā rīkot piketu pie Uzvaras pieminekļa 30 gadus pēc kārtas.

Leģionāru piemiņas diena ir neoficiāla piemiņas diena, kad latviešu leģiona veterāni un citi cilvēki piemin valsts iedzīvotājus, kuri cīnījās Vācijas bruņotajos spēkos latviešu leģiona sastāvā. Daļa cilvēku uzskata, ka šie cilvēki cerējuši cīnīties par neatkarīgu Latviju, citi - ka viņi bijuši fašistu līdzskrējēji, bet vēl citi - ka kara laika apstākļu upuri, kuri pret savu gribu nonākuši frontē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu