Trīs bijušie Valsts kancelejas darbinieki aicina atcelt SAB lēmumus valsts noslēpumu pielaižu lietās

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Trīs bijušie Valsts kancelejas ierēdņi - Elita Dreimane, Ivars Mēkons un Andris Lācis - iesnieguši iesniegumus Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītājam Jānim Maizītim un ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram ar lūgumu pārskatīt un atcelt iepriekš pieņemtos lēmumus, kas minētajām personām anulēja pielaidi valsts noslēpumam, kā rezultātā visas minētās personas bija spiestas atstāt amatus valsts pārvaldē, informēja Dreimane.

Visas trīs personas par saviem iesniegumiem ir informējušas arī Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS).

Minētās personas savu prasījumu pamato ar nesen pieņemto Satversmes tiesas spriedumu, ar kuru atsevišķas likuma «Par valsts noslēpumu» normas, tai skatā tās, kas noteica lēmuma par atteikumu izsniegt pielaidi pārsūdzības procedūru, tika atzītas par pretrunā esošām ar Satversmi.

Dreimane piebilda, ka Administratīvā procesa likums jebkurā gadījumā dod tiesības SAB jebkurā brīdī šādu nelabvēlīgu aktu atcelt, kas, ņemot vērā minēto Satversmes tiesas spriedumu, SAB patlaban būtu jādara.

Kā ziņots, Satversmes tiesa (ST) nesen pēc bijušā lidostas «Rīga» Drošības departamenta direktora Raimonda Lazdiņa sūdzības atzina, ka likumā noteiktais liegums pēc valsts noslēpuma pielaides anulēšanas to saņemt atkārtoti ir neatbilstošs Satversmei.

Lazdiņš ST bija apstrīdējis likuma normu, kas nosaka, ka nolēmumu par speciālās atļaujas pieejai valsts noslēpumam anulēšanu persona var pārsūdzēt Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktoram, savukārt SAB direktora lēmumu persona var pārsūdzēt ģenerālprokuroram, kura lēmums ir galīgs un nav pārsūdzams.

Ņemot vērā, ka personai tiek liegta pieeja tiesai šā vārda institucionālajā nozīmē un netiek nodrošinātas Satversmei atbilstošas procesuālās tiesības, personai tiesības uz taisnīgu tiesu tiek liegtas pēc būtības. Lai šīs tiesības nodrošinātu un novērstu šaubas par to, vai lēmumi par speciālo atļauju anulēšanu ir pamatoti, to kontrole būtu jānodod atbilstoši leģitimētai neatkarīgai institūcijai, uzskatīja ST.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu