Marta Kukarane iesaka: Kā izaudzināt laimīgu pusaudzi?

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Instagram.com/kukarane/

«Katru vecāku lielākā vēlēšanās ir nodrošināt saviem bērniem laimīgu bērnību un pusaudža gadus. Taču šis uzdevums nemaz nav tik vienkāršs, ņemot vērā, ka tieši tīņu vecums mēdz būt vissarežģītākais attiecībās ar vecākiem. Tāpēc vecākiem ir svarīgi izveidot veselīgas un uzticības pilnas attiecības ar savu pusaudzi,» pieredzē dalās Marta Kukarane, dzīvesstila blogere un mamma pusaudzim. 

Patiesībā veiksmīgam bērna un vecāku dialogam pamati jācenšas likt no mazotnes, jo tieši ģimene ir tā vieta, kurā bērnam veidosies viņa laimes sajūta un pozitīvs skatījums uz pasauli.

Pagājušā gada nogalē veiktais pētījums «Amigo laimes indekss» atklāja, ka ģimene ir laimes avots 76% Latvijas cilvēku, turklāt 91% bērnu savās ģimenēs jūtas «diezgan laimīgi» vai «ļoti laimīgi». Tomēr, bērnam pieaugot, laimes koeficientam ir tendence samazināties. Nereti tieši vecāku kategoriskā attieksme pret pusaudža vēlmēm rada draudīgu plaisu abu pušu komunikācijā. Pēc manas ģimenes pieredzes, ievērojot dažus vērtīgus padomus, var veicināt pusaudža uzticēšanos un saglabāt labas attiecības arī šajā «grūtajā vecumā».

Uzklausīšana

Nav svarīgi, cik vērtīga jums šķiet informācija, ar kuru bērns nolēmis dalīties, - uzklausiet un izrādiet interesi. Bērnam ir būtiski apzināties, ka tieši vecāki ir tie cilvēki, ar kuriem izrunāt sev būtisko. Dienas noslēgumā veltiet savam bērnam kaut vai 10 minūtes nedalītas uzmanības.

Pārdomāta reakcija

Ja situācija vai sarunas temats jūs nepatīkami pārsteidz, reaģējiet mierīgi un nosvērti, centieties izskaidrot lietas, atbalstot bērnu un piedāvājot risinājumus. Galvenais – neaizbiedējiet! Piemēram, bērns paziņo, ka pagaršojis ciemos alkoholu vai klasesbiedrs aicinājis ievilkt pirmo dūmu. Mēģiniet risināt situāciju bez histērijas!

Mūsdienīgs skats uz dzīvi

Ticiet – replika «kad mēs augām» īsti nepalīdz. Laiks rit un pasaule un tehnoloģijas attīstās. Jūs tikai iegūsiet, ja mēģināsiet iedziļināties tajā, kas ir svarīgs jūsu bērnam šodien un tagad. Neapstrīdiet bērna izvēles un nešausminieties par tām!

Gudra uzraudzība

Ļaujiet pusaudzim izmantot viņa iemīļotās mūzikas vai filmu vietnes, piemēram «Netflix» vai «Spotify», lietojot kopīgus pieejas datus. Iespējams izveidot un pārraudzīt arī pusaudža bankas karti. Pusaudzim tiks dota sava rīcības brīvība, tomēr viņš apzināsies, ka ir atkarīgs no vecākiem.

Pienākumi

Visatļautība nav labākais variants, kā «draudzīgi sadzīvot» ar pusaudzi. Ir labi, ja liekat justies viņam vajadzīgam mājas dzīvē. Vienojieties par konkrētiem pienākumiem, kas gultos tieši uz viņa pleciem – kaut vai veļas izžaušana, kaķa vai suņa pabarošana, iepirkumu izkrāmēšana utt.

Pacietība, izpratne un spēja ieklausīties – tie ir burvju vārdi ceļā uz labām attiecībām ar pusaudzi. Jums noteikti izdosies!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu