Drīzumā LTV Streiča drāmas «Svešās kaislības» atjaunotā versija

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Svētdien, 5. martā, plkst. 21.25 LTV1 ēterā varēs noskatīties Jāņa Streiča drāmas «Svešās kaislības», kura uzņemta Rīgas kinostudijā 1983. gadā, atjaunoto versiju. 2016.gadā pēc Nacionālā Kino centra iniciatīvas un ar Kultūras ministrijas atbalstu filma tika atjaunota «Studijā Lokomotīve».

Emocionālās spriedzes piesātināto drāmu Jānis Streičs pats uzskata par savu kinematogrāfiski un mākslinieciski vislabāk izdevušos darbu. Viena no galvenajām lomām piešķirta izcilajai latviešu aktrisei Vijai Artmanei, kura iejutusies Valdmaņu saimnieces Annas sarežģītajā raksturā, bet Marītes loma ir spoža debija jaunajai aktrisei Zanei Jančevskai.

Filma ir cieši saistīta ar Lietuvu, kuru Jānis Streičs uzskata par savām otrajām mājām. Lietuviešu rakstnieka Mīkola Slucka romāna ekranizācijā stāsta par dramatisku attiecību samezglojumu Otrā pasaules kara pēdējā gadā Latvijas laukos, kādreiz varenā un bagātā saimniecībā, kuras uzturēšanai Anna upurējusi savu jaunību. Valdmaņos kādu dienu ierodas lietuviešu meitene Marīte, meklējot savu radinieku Antanu - kādreizējo kalpu, kurš padomju varas piešķirtā pašapziņā tagad uzskata sevi par Valdmaņu saimnieku. Savu kādreizējo mīļāko Annu Antans grib nomainīt pret viņas meitu Ausmu. Attiecību fonu veido saspringtā kara beigu gaisotne, kad jebkurā naktī var uzrasties mežabrāļi, bet dienas laikā jāuztraucas, vai viss notiek tā, kā padomju vara noteikusi. Un Marīte, naivā meitene ar skaidro sirdi, ir spiesta vērot šīs «svešās kaislības».

Vizuāli iespaidīgā drāma uzņemta Tērvetes pagastā. Tajā pie epizodiskām lomām tikuši arī režisora brālis Ēriks Streičs, meita Viktorija Streiča, vēlākais Dailes teātra direktors Aivars Līnis, operatori Aleksandrs Demčenko un Modris Resnais. Filmā piedalās arī lietuviešu aktieris Aļģirds Paulāvičs (Antans), krievu aktieris Leonīds Oboļenskis (vecais Valdmanis), Jāņa Streiča iemīļotais aktieris Jānis Paukštello (Ezeriņš), Vizma Ozoliņa-Kvēpa (Ausma), Andris Morkāns un citi, epizodiskā lomiņā pat mūziķis Eduards Rozenštrauhs.

Filmas pirmizrāde LTV1 ēterā un www.replay.lv - svētdien, 5.martā, plkst. 21.25.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu