«Karmenas» jauniestudējumā Karmena tiks iesprostota sarežģītā vidē

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) Žorža Bizē operas «Karmena» jauniestudējumā galvenā varone tiks iesprostota priekšpilsētā, kurā katras jaunas sievietes sapnis ir iegūt brīvību, šodien operas «Karmena» preses konferencē teica iestudējuma režisore Marija-Eva Sinjerola.

Viņa pastāstīja, ka priekšpilsētas Francijā, Vācijā un Spānijā ir atšķirīgas no priekšpilsētām Latvijā. Francijas priekšpilsētās vide ir ļoti nežēlīga un jaunatnei nerodas pat doma to pamest. Režisore uzskata, ka arī Latvijas iedzīvotājiem būs interesanti paskatīties uz šādu vidi. «Manuprāt, ļoti labi, ka Latvijā viesosies franču režisors ar savu kultūras ieguldījumu.»

Pēc viņas domām, Karmenas tēls ir vissievišķīgākais tēls klasiskajā operā, tāpēc režisore vēlējās viņu ielikt vietā, kas nosprostota ar ēkām un kurā visa vara ir vīriešiem. «Vēlējos Karmenu ielikt šajā sarežģītajā vidē, lai parādītu šodienas sievišķību un jaunatnes nozīmi šajās priekšpilsētās,» pauda Sinjerola.

«Karmenas» režisore norādīja, ka, iestudējot klasisku darbu, diriģents un režisors ir saistīts ar darbu, tāpēc jārēķinās, ka darbs tiks salīdzināts ar citiem, tomēr par to nevajadzētu satraukties.

Jau ziņots, ka Latvijas Nacionālajā operā un baletā (LNOB) 2. martā notiks Žorža Bizē operas «Karmena» pirmizrāde, informēja LNOB pārstāve Irbe Treile.

Operu veido muzikālais vadītājs un diriģents Jānis Liepiņš, diriģents Normunds Vaicis, režisore, video koncepcijas autore un māksliniece Marija-Eva Sinjerola, scenogrāfs Fabjēns Tenjē, kostīmu māksliniece Yashi, gaismu mākslinieks Filips Bertomē, horeogrāfs Guntis Spridzāns un video mākslinieks Artis Dzērve.

Latvijas Nacionālās operas un baleta teātra (LNOB) valdes priekšsēdētājs Zigmars Liepiņš (no kreisās) un iestudējuma muzikālais vadītājs Jānis Liepiņš piedalās Žorža Bizē operas "Karmena" pirmizrādei veltītajā preses konferencē
Latvijas Nacionālās operas un baleta teātra (LNOB) valdes priekšsēdētājs Zigmars Liepiņš (no kreisās) un iestudējuma muzikālais vadītājs Jānis Liepiņš piedalās Žorža Bizē operas "Karmena" pirmizrādei veltītajā preses konferencē Foto: Edijs Pālens/LETA

Titullomu interpretēs Ramona Zaharija vai Mairama Sokolova, Hosē - Dmitrijs Golovņins vai Andris Ludvigs, Eskamiljo - Jānis Apeinis vai Rihards Mačanovskis, Mikaēla būs Dana Bramane vai Laura Teivāne. Jauniestudējumā pirmo reizi uz LNOB skatuves mīmiskas lomas atveidos hiphopa dejotāji.

«Sarunas pirms pirmizrādēm» par «Karmenas» jauniestudējumu notiks 27.februārī plkst.18.30 LNOB Jaunajā zālē. Programmā būs tikšanās ar jauniestudējuma radošo komandu, muzikāli priekšnesumi un operas vēsturnieka Mikus Čežes audiovizuāla lekcija.

«Karmenas» jauniestudējums šosezon būs skatāms arī 3.martā un 4.martā, 27.aprīlī, kā arī Rīgas Operas festivāla «Viva romantica!» laikā 11. jūnijā un 14. jūnijā, kad titullomu atveidos Oksana Volkova.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu