Svīre pabeidz Kaijaka manuskriptu, radot abu rakstnieku kopdarbu «Vēstule»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Latviešu prozaiķe Māra Svīre pabeigusi mūžībā aizgājušā rakstnieka Vladimira Kaijaka manuskriptu, tādējādi radot abu rakstnieku kopdarbu «Vēstule», informē apgāda «Zvaigzne ABC» pārstāve Kristīne Ilziņa.

Viņa pavēstīja, ka 2013. gada rudenī Kaijaks aizgāja mūžībā, atstājot rakstāmgalda atvilktnē nepabeigtu romānu, taču Svīre labi apzinājās, ka nepabeigtajam manuskriptam nevajadzētu palikt atvilktnē - jāiznāk Kaijaka pēdējai grāmatai.

Romāns «Vēstule» turpina vēstīt par notikumiem, kas sākās 2009. gadā klajā laistajā un nupat no jauna izdotajā romānā «Meitene no nekurienes», taču tas lasāms arī kā pastāvīgs darbs, norādīja Ilziņa.

Svīre pauda, ka nebija viegli iedomāties, kā autors būtu vēlējies tālāk virzīt notikumus, kuri apraujas pus lappusē. «Centos iztēloties, kā viņš būtu sižetu risinājis. Skaidrs, ka vajadzīgi notikumi un cilvēku rīcība Kaijaka stilā, manā romānā tas droši vien būtu mazāk dramatiski,» skaidroja rakstniece.

Pēc Ilziņas paustā, romāns «Vēstule» stāsta par vienmēr aktuālo un sarežģīto tēmu - cilvēku attiecībām, emociju un jūtu pasauli un likteņiem, kurus tik vienkārši var ietekmēt pārpratumi, klusēšana vai arī vēstule.

Foto: publicitātes

Kaijaka daiļradi raksturo žanru daudzveidība, viņa darbu krājumā ir dzejas krājumi, kas tapuši jaunībā, šausmu stāsti krājumos «Vecis», «Visu rožu roze», «Masku teātris», tāpat rakstnieks radījis romānu «Rēgi» un detektīvromānus, kā arī lasītāju augsti novērtēto tetraloģiju «Likteņa līdumnieki».

Savukārt Svīre rakstījusi stāstus un romānus, turklāt Jāņa Streiča filma «Limuzīns Jāņu nakts krāsā» uzņemta pēc autores stāsta motīviem un viņa pati rakstījusi arī scenāriju.

Kaijaka un Svīres romāna «Vēstule» atvēršanas svētki notiks sestdien, 25. februārī, plkst.17 izstāžu centrā «Ķīpsala». Pasākumā piedalīsies Svīre, kā arī Kaijaka draugi un lasītāji.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu