Kubā atklāts Gabriela Garsijas Markesa piemineklis

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kubas galvaspilsētā Havanā ceturtdien tika atklāta Nobela prēmijas literatūrā laureāta Gabriela Garsijas Markesa statuja, šādi pagodinot gan rakstnieku, gan Kubu par tās atbalstu miera līguma noslēgšanai ar Kolumbijas kreiso partizānu grupējumu «Kolumbijas Revolucionārie bruņotie spēki» (FARC).

Statujā attēlots rakstnieks dabīgā augumā, turot rokās grāmatas un rozi. Garsija Markess ir ģērbies Venecuēlas vīriešu tautas tērpā «liki liki», kuru bija uzvilcis, kad 1982.gadā saņēma Nobela prēmiju literatūrā.

«Mēs gribam apliecināt cieņu Gabo, kurš ir tik cieši saistīts ar Havanu, Karību jūru un Kubu,» ziņu aģentūrai AFP pavēstīja Kolumbijas vēstnieks Kubā Gustavo Beljs, minot nelaiķa rakstnieka iesauku.

Šis piemineklis «ir Kolumbijas tautas cieņas un pateicības izrādīšana Kubas tautai par palīdzību mums miera procesā,» sacīja vēstnieks.

Havanā četrus gadus notika miera sarunas starp Kolumbijas valdību un FARC.

2014.gadā mirušais Garsija Markess bija Kubas līdera Fidela Kastro personīgs draugs un astoņdesmitajos gados kādu laiku dzīvoja Havanā.

1,80 metrus augstā statuja ir «dzīva skulptūra», kurā rakstnieks parādīts, kāpjot lejā pa kāpnēm.

Statujas autors ir Kubas tēlnieks Hosē Vilja Soberons. Havanā ir redzami arī citi viņa darbi, tostarp Džona Lenona un Mātes Terēzes statujas dabīgā augumā.

Šogad aprit 50 gadu kopš Garsijas Markesa slavenā romāna «Simts vientulības gadu» iznākšanas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu