Vislielākā pedagogu vidējā alga – Mārupē, mazākā – Raunas novadā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: rebaltica.lv

Ja esat skolotājs, tad finansiāli visienesīgāk ir strādāt Mārupes, Olaines un Ādažu novados, bet vismazāk saņem skolotāji Raunas, Aglonas un Durbes novados, liecina Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra «Re:Baltica» izveidotā datu karte ar pedagogu vidējo atalgojumu pēc reformas visās Latvijas pašvaldībās.

Pērnā gada gada septembrī stājās spēkā pedagogu algu reforma, kas ierobežoja pieļaujamo kontaktstundu skaitu, bet vienlaikus palielināja likmi par vienu slodzi līdz 680 eiro un arī viena skolotāja apmācāmo skolēnu skaitu. To pavadīja protesti, jo ieguvējas izrādījās specskolas, novadi ar sakārtotāku skolu tīklu, bet zaudēja daļa ģimnāziju skolotāju, kas vairs nevarēja strādāt lielās slodzes.

«Re:Baltica» ilgstošas sarakstes rezultātā no Izglītības un zinātnes ministrijas iegūtie dati gan par algām, gan kvalitātes un pašvaldību piemaksām rāda, ka reformas rezultātā vidējā pedagogu alga ir samazinājusies 11 no 119 novadiem un lielajām pilsētām: Ludzas (-57,52 EUR), Salaspils (-52,2), Raunas (-44,5), Neretas (-35,91), Mērsraga (-34,4), Aglonas (-26,4), Kandavas (-17,23), Preiļu (-11,01), Rugāju (-7,7), Madonas (-5,71) un Pāvilostas (4,8) novados.

Vēl 6 samazinājums vai palielinājums bijis nenozīmīgs – Cēsu un Ikšķiles (-2,25), Carnikavas (-1,22), Ādažu (-0,10) Inčukalna (1,07), Mālpils (0,73) novados. Pārējie kopumā ir ieguvēji.

Olaines un Ādažu novadu skolotāju salīdzinoši lielākās algas – attiecīgi vidēji 1013 eiro un 987 eiro mēnesī pirms nodokļiem – izskaidrojamas ar to, ka šo novadu skolas ir Latvijas pirmajā trijniekā viena skolotāja apmācāmo skaita ziņā (attiecīgi 11,2 un 12,2 skolēni uz pedagogu), taču Mārupe nav pat pirmajā divdesmitniekā.

Lielāko pedagogu atalgojumu Latvijā Mārupē nodrošina pašvaldības piemaksa gandrīz piektdaļas algas apmērā (18%). Tik lielu piemaksu kā bagātā Pierīgas pašvaldība neatļaujas neviena cita.

Lai redzētu sava novada situāciju, datu kartē no «Vidējā alga» pārslēdzieties uz skatījumu «Izmaiņas pēc reformas».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu