Seula apstiprina, ka Malaizijā noslepkavots Ziemeļkorejas vadoņa pusbrālis

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dienvidkoreja trešdien apstiprināja, ka Malaizijā noslepkavots Ziemeļkorejas diktatora Kima Čenuna pusbrālis Kims Čennams.

(Papildināts viss teksts.)

Dienvidkorejas izlūkdienests apstiprināja mediju ziņas, ka Kualalumpuras lidostā noindēts Kims Čennams, kurš kādu laiku pat tika uzskatīts par Ziemeļkorejas līdera amata potenciālo mantinieku.

Dienvidkorejas Nacionālā izlūkdienesta direktors Ļi Bjunho arī pavēstīja, ka Phenjana mēģinājusi nogalināt Kimu pēdējos piecus gadus.

Malaizijas policija paziņoja, ka trešdien tiks veikta autopsija Ziemeļkorejas pilsonim, kurš nomiris ceļā no Kualalumpuras lidostas uz slimnīcu.

Tikmēr Malaizijas policijas amatpersona Fadzils Ahmats vietējam laikrakstam «The Star» pastāstīja, ka incidents noticis pirmdien ap plkst.9 Kualalumpuras starptautiskajā lidostā apmēram stundu pirms tam, kad 45 gadus vecajam diktatora pusbrālim bija paredzēts iekāpt reisā uz Makao.

«Viņš darbiniekam izlidošanas zālē pastāstīja, ka kāds viņu no aizmugures sagrābis aiz sejas un uzlējis kaut kādu šķidrumu,» sacīja Fadzils. «Viņš lūdza palīdzību un tika nekavējoties nosūtīts uz lidostas klīniku. Tajā brīdī viņš cieta no galvassāpēm un bija uz samaņas zaudēšanas robežas.»

Tad viņam sākušās konvulsijas un viņš miris ceļā uz tuvējo slimnīcu, sacīja Fadzils.

Viņš piebilda, ka divas aizdomās turamās no notikuma vietas aizbēgušas ar taksometru.

Dienvidkorejas raidorganizācija «TV Chosun» iepriekš ziņoja, ka divas neidentificētas aģentes Kimu esot noindējušas, izmantojot saindētas adatas.

Kims Čennams kādu laiku tika uzskatīts par tēva Kima Čenira potenciālo amata mantinieku, tomēr pēc skandāla, kas izraisījās, Kimam Čennamam 2001.gadā mēģinot ar viltotiem dokumentiem ieceļot Japānā, lai tur apmeklētu Disnejlendu, viņš tēva labvēlību zaudēja.

Kopš tā laika viņš dzīvojis ārpus valsts, pamatā Ķīnai piederošajā Makao.

Pēc Kima Čenira nāves 2011.gada decembrī par Ziemeļkorejas diktatoru kļuva Kims Čenuns.

Kims Čennams bija pazīstams kā reformu aizstāvis. Reiz kādam Japānas laikrakstam viņš sacīja, ka neatbalsta varas mantošanu pa dinastijas līniju.

Kima lieta ir pirmais tik prominenta ziemeļkorejieša nāves gadījums kopš 2013.gada decembra, kad Ziemeļkorejā ar nāvi tika sodīts diktatora tēvocis Čans Sonthēks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu