Divi uzņēmumi iesnieguši sūdzības par Mežaparka Lielās estrādes pārbūves iepirkumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Rīgas domes Īpašuma departamenta izsludinātajā iepirkuma konkursā par Mežaparka Lielās estrādes pārbūvi SIA «Lemminkainen Latvija» un SIA «Balt Trest» iesnieguši sūdzības, liecina Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) informācija.

Īpašuma departaments iepirkuma konkursu izsludināja 13.janvārī un pieteikumu iesniegšanas termiņš ir 23.februāris.

«Balt Trest» iesniegumā IUB pauž, ka konkursa nolikums ir sagatavots neatbilstoši tiesību aktiem, nepamatoti ierobežojot pretendenta tiesības piedalīties iepirkumā un nenodrošinot godīgu konkurenci, jo «satur nesamērīgas prasības».

Iepirkuma nolikumā ir noteikts, ka pretendentam ir jābūt pieredzei kā ģenerāluzņēmējam specifiskas ēkas būvdarbu veikšanā, kur būvdarbu vērtība ir vismaz 19 miljoni eiro un platība ir 15 000 kvadrātmetru. «Balt Trest» norāda, ka pieprasītais minimālo spēju līmenis nav noteikts samērīgi līguma priekšmetam.

«Šajā gadījumā līguma priekšmets ir viena ēka un ļoti liela teritorija, kurā jāveic inženierkomunikāciju būvdarbi un teritorijas labiekārtojums. Līdz ar to uzskatām, ka prasībām, kas saistītas ar pieredzi līdzīgu objektu būvniecībā, ir jāattiecas nevis uz objektu kopumu, bet gan uz katru atsevišķo objektu,» raksta «Balt Trest». Uzņēmums uzsver, ka no paredzamās līguma summas ēkas būvdarbu summa veido tikai nelielu daļu, bet lielāko summu veido inženierkomunikācijas un labiekārtošana, tāpēc nav pamata visu paredzamo līguma summu attiecināt tikai uz ēkas būvniecību un prasīt pretendentam pieredzi tieši ēkas būvniecībā par šādu summu.

«Balt Trest» uzskata, ka Īpašuma departaments prasa līguma izpildei piesaistīt nesamērīgi daudz būvdarbu vadītāju. Nolikums paredz, ka ir nepieciešams piesaistīt divus augsti kvalificētus ar lielu pieredzi atbildīgos būvdarbu vadītājus, papildus ir jāpiesaista atbildīgā būvdarbu vadītāja vietnieks. Uzņēmums uzskata, ka pats pretendents var noteikt, cik daudz tam ir nepieciešami atbildīgie būvdarbu vadītāji un cik to vietnieki.

Konkursa nolikumā noteikts, ka pretendentam ir jāiesniedz izziņa par apgrozījumu, kam jāpievieno bilanču kopijas un zvērināta revidenta atzinums. Savukārt, ja pretendentam vēl nav iestājies termiņš gada pārskata iesniegšanai, tas var iesniegt operatīvo pārskatu, bet tam ir jābūt zvērināta revidenta pārbaudītam.

«Balt Trest» uzskata, ka pasūtītājs nevar noteikt to, lai gada pārskatu būtu apstiprinājis zvērināts revidents.

«Kaut arī minimālais nepieciešamais finanšu apgrozījuma apmērs ir tāds, lai gada pārskats būtu jāpārbauda revidentam, tomēr tīri teorētiski pastāv iespēja, ka piedāvājumā var apvienoties vairāki komersanti. Līdz ar to šajā gadījumā nav iespējams izziņai pievienot gada pārskatu, par kuru zvērināts revidents sniedzis atzinumu kopijas,» raksta uzņēmums. Piebilstot, ka piedāvājuma iesniegšanas brīdī vēl nav iestājies termiņš gada pārskata iesniegšanai par 2016.gadu, tāpēc jebkuram komersantam, lai izpildītu nolikuma prasību, ir jāiesniedz operatīvais finanšu pārskats, tomēr prasīt, lai zvērināts revidents šo pārskatu pārbaudītu, ir nepamatoti.

«Balt Trest» lūdz izvērtēt, vai pasūtītājs nolikumu sagatavojis atbilstoši publisko iepirkumu likuma noteikumiem un vispārējiem tiesību principiem, un gadījumā, ja nolikums ir neatbilstošs, lūdz IUB uzdot Īpašuma departamentam veikt izmaiņas iepirkuma procedūras dokumentos vai arī uzdot izbeigt sākto iepirkuma procedūru.

«Balt Trest» dibināta 2010.gadā, un tās pamatkapitāls ir 2840 eiro. Uzņēmuma apgrozījums 2015.gadā bija 1 222 197 eiro un peļņa 10 501 eiro. «Balt Trest» pieder Kristīnei Petruškinai, liecina «Firmas.lv» informācija.

Savukārt «Lemminkainen Latvija» aģentūrai LETA vēl nav sniedzis skaidrojumu par savas sūdzības būtību.

«Lemminkainen Latvija» dibināta 1995.gadā, un tās pamatkapitāls ir 4 107 440 eiro. Uzņēmuma apgrozījums 2015.gadā bija 20 712 541 eiro un peļņa 806 583 eiro. «Lemminkainen Latvija» pieder Somijā reģistrētam uzņēmumam «Lemminkainen infra», liecina «Firmas.lv» informācija.

Jau ziņots, ka Mežaparka estrādes būvniecības 1. kārta izmaksās 23 miljonus eiro, projekta pirmā rekonstrukcijas posma būvprojekta prezentācijā stāstīja projekta autori Austris Mailītis un Juris Poga. No tiem 43% finansējuma paredzēti skatītāju laukam, 22% skatītāju lauka aprīkojumam, 25% piebraucamajiem ceļiem un 10% ārējiem inženiertīkliem.

Plānots, ka projekta būvniecība sāksies vasarā, un Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs (GKR) projekta prezentācijā solīja, ka Mežaparka estrāde tiks nodota ekspluatācijā 2018.gada 18.jūnijā.

Plānots, ka pēc pārbūves Mežaparka estrādes iežogotā teritorija būs par aptuveni 50 000 kvadrātmetru lielāka nekā tagad, teritorijai sasniedzot 146 439 kvadrātmetrus. Koristu tribīnes uz 2018.gada dziesmu svētkiem ar pagaidu koka tribīnēm tiks paplašinātas par 2292 koristu vietām, tā kopā nodrošinot vietas 9802 koristiem. Savukārt skatītāju lauka jaunā platība būs 22 197 kvadrātmetri, kuros būs nodrošinātas sēdvietas 30 557 skatītājiem pašreizējo 23 000 sēdvietu vietā.

Rīgas dome projekta īstenošanai varēs saņemt aizdevumu no Valsts kases līdz 45 miljoniem eiro ar nulles procentu likmi uz 30 gadiem. Projektēšanas un ekspertīzes izmaksām ir paredzēts līdz diviem miljoniem eiro liels finansējums

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu